Tort „Prezydent”

0 (0 ocen)

  • 2 min

Karnawał jest to dobry czas na przygotowanie sprawdzonych receptur. Jednym z takich przepisów jest Tort”Prezydent”. Klasyczny ciemny biszkopt przekładany masą budyniową z dodatkiem ananasa. Tort ten stanowi u mnie w domu punkt obowiązkowy podczas trwania każdego karnawału.

  • 2 min

Składniki:

  • ciasto
    300 g mąki pszennej
    100 g cukru
    100 ml oleju
    30 g kakao(3 łyżki)
    20 ml śmietany 12%(2 łyżki)
    20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
    4 jajka
    masa
    1 litr mleka
    800 g masła
    300 g cukru
    100 g orzechów włoskich
    60 g mąki ziemniaczanej
    60 g cukru waniliowego(2 opakowania)
    30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
    10 g kakao(1 łyżka)
    2 jajka
    2 żółtka
    puszka pokrojonych ananasów
    poncz
    150 ml wody
    sok z połówki cytryny
    dowolny aromat
    polewa
    100 g czekolady gorzkiej
    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort „prezydent” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach( do suchego patyczka). Studzimy.
    Z podanych składników robimy poncz.
    Z mleka odlewamy 250 ml. Resztę gotujemy. Do żółtek i jajek dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia składników. Całość wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzony budyń. Masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao.
    Ciasto kroję na 3 części. Nasączam ciasto ponczem. Ananasy kroje na mniejsze kawałki. Pierwsza warstwa: ciasto, poncz, ananasy, krem jasny. Druga warstwa: ciasto, poncz, ananasy, krem ciemny Ostatnia warstwę powinno stanowić ciasto. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaje masło, łączę ze sobą do uzyskania jednolitej polewy. Polewam nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (159 ocen)

PREZYDENT

To może cię zainteresować