Tort prezydent

4.98 (175 ocen)

Tak przygotowany tort możemy dodatkowo udekorować.Dawniej bardzo często piekła go moja mama. Choć ciągle pojawiają się nowe receptury na ciasta, smak tego tortu zawsze będzie niepowtarzalny.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm
    Biszkopt jasny:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki cukru,
    • 4 łyżki mąki,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju,
    • 1 szczypta soli
    Masa dwukolorowa:
    • 1,5 litry mleka,
    • 3 budynie waniliowe,
    • 4 żółtka,
    • 1,5 łyżki mąki tortowej,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 3-4 łyżki cukru do smaku,
    • 2 łyżki kakao,
    • 1 mleczna czekolada (100g),
    • Spora garść rodzynek,
    • Około 80 gram orzechów włoskich,
    • 0,5 tabliczki białej czekolady,
    • Około 3-4 połówki brzoskwini z puszki,
    • Około 4 plasterki ananasa z puszki,
    • 3 kostki masła
    Dodatkowo:
    • 2 opakowania czerwonej galaretki ( u mnie truskawkowa),
Wystaw ocenę:

4.98 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort prezydent - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
  • Kakao, rodzynki, orzechy i mleczną czekoladę dodamy do jednej połowy masy. Brzoskwinie, ananasy i białą czekoladę dodamy do drugiej połowy masy. 2. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budynie, mąki oraz żółtka. Tak przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie studzimy go.
    Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy.
    Brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Czekolady kroimy w drobną kostkę.
  • przygotowanie masy 3. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo ostygnięty budyń. Gotową masę dzielimy na połowę.
  • przygotowanie ciemnej warstwy 4. Do pierwszej połowy dodajemy kakao. Dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wymieszane ze sobą orzechy, rodzynki orz mleczną czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.
  • przygotowanie białej masy 5. Do pozostałej białej masy dokładamy przygotowane owoce oraz białą czekoladę. Całość łączymy. Wykładamy na masę z kakao.
  • przygotowanie  galaretki 6. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą wylewamy na przygotowany tort. Całość ostawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (159 ocen)

PREZYDENT

To może cię zainteresować