Tak przygotowany tort możemy dodatkowo udekorować.Dawniej bardzo często piekła go moja mama. Choć ciągle pojawiają się nowe receptury na ciasta, smak tego tortu zawsze będzie niepowtarzalny.
Składniki:
Tortownica o średnicy 26 cm
Biszkopt jasny:
• 4 jajka,
• 4 łyżki cukru,
• 4 łyżki mąki,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• 1 łyżka oleju,
• 1 szczypta soli
Masa dwukolorowa:
• 1,5 litry mleka,
• 3 budynie waniliowe,
• 4 żółtka,
• 1,5 łyżki mąki tortowej,
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 3-4 łyżki cukru do smaku,
• 2 łyżki kakao,
• 1 mleczna czekolada (100g),
• Spora garść rodzynek,
• Około 80 gram orzechów włoskich,
• 0,5 tabliczki białej czekolady,
• Około 3-4 połówki brzoskwini z puszki,
• Około 4 plasterki ananasa z puszki,
• 3 kostki masła
Dodatkowo:
• 2 opakowania czerwonej galaretki ( u mnie truskawkowa),
Tort prezydent - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
2.Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budynie, mąki oraz żółtka. Tak przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie studzimy go.
Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy.
Brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Czekolady kroimy w drobną kostkę.
3.Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo ostygnięty budyń. Gotową masę dzielimy na połowę.
4.Do pierwszej połowy dodajemy kakao. Dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wymieszane ze sobą orzechy, rodzynki orz mleczną czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.
5.Do pozostałej białej masy dokładamy przygotowane owoce oraz białą czekoladę. Całość łączymy. Wykładamy na masę z kakao.
6.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą wylewamy na przygotowany tort. Całość ostawiamy do zastygnięcia.
Komentarze