tort Praga...

0 (0 ocen)

jednym z lepszych które dotychczas piekłam. Pyszny wilgotny biszkopt kakaowy, i rewelacyjny krem ze skondensowanym mlekiem oblany czekoladą pychotka!

Składniki:

  • ciasto:

    6 jajek
    150 g cukru
    120 g mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    40 g roztopionego i przestudzonego masła


    krem:

    2 żółtka
    3 łyżki wody
    240 g mleka skondensowanego słodzonego
    kostka masła (200g)
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru waniliowego


    polewa czekoladowa:

    70 g ciemnej czekolady
    70 g masła

    dżem morelowy/brzoskwiniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort praga... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z połową cukru na jasną masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. W tym momencie odkładamy mikser i dalej mieszamy już wszystko ręcznie. Delikatnie łączymy masę z żółtek z białkami. Następnie dodajemy powoli przesianą mąkę i kakao lekko mieszając. Na końcu wlewamy masło i delikatnie mieszamy. Wykładamy papierem dno tortownicy o średnicy 22cm, boków niczym nie smarujemy. Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy w 180st C przez około 25-30 minut.
  • 2. Żółtka na krem mieszamy z wodą i mlekiem skondensowanym; podgrzewamy w kąpieli wodnej aż zgęstnieje; studzimy. Masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy po łyżce przestudzonej masy i ucieramy. Na końcu dodajemy kakao.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdy blat lekko nasączamy. Przekładamy kremem, a boki i wierz tortu smarujemy dżemem morelowym bądź brzoskwiniowym.
  • tort w przekroju 4. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy boki oraz wierzch ciasta

Porady

Przepis na nasączenie podam na oko bo tak też zazwyczaj robię w sumie ma być pół szklanki, a mieszam ze sobą: wodę, wódkę, cukier i sok brzoskwiniowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort z lustrzaną polewą

To może cię zainteresować