- masło lub margaryna 1/2 kostki: 125 gramów
- woda zimna: 1 szklanka
- cukier puder: 1 kilogram
- barwniki spożywcze wg uznania do masy cukrowej (to są skladniki na lukier plastyczny): 3 sztuki
Tort pracowite pszczółki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
żółtka ucieramy z octem i proszkiem do pieczenia( nie w metalowej misce i nie metalową łyżką)
Potem ubijamy białka dodając stopniowo cukier, wlewamy do jajek delikatnie mieszamy na koniec wsypujemy mąkę.
Ja piekłam z tej ilości w dwóch tortownicach mniejszej i większej:)
Po upieczeniu każde dzielę na 2 części. Układam mniejszy na większy, tak aby powstal ul.
2.Krem:
Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.
3.Lukier plastyczny:
Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.
Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. Wnętrze np. wisienek pozostaje w konsystencji dość przyjemnej. Płatki róży stają się bardziej kruche.
Komentarze