Tort poprzeczny z masą cytrynową i bananową

4.48 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Niezwykle efektowny tort, ciekawy w przekroju i pyszny. Pracy przy nim sporo, ale efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. W końcu drugie urodziny obchodzi się tylko raz:)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 25cm
    Ciasto kawowe:
    ½ szklanki maślanki naturalnej
    ¼ szklanki oleju
    ¾ szklankI mąki
    ½ szklanki cukru
    1/3szklanki kakao
    Płaska łyżeczka sody
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duże jajko
    Cukier waniliowy
    ½ szklanki zaparzonej mocnej kawy

    Biszkopt: należy upiec dwa takie biszkopty
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem cytrynowy:
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 łyżka galaretki cytrynowej ( proszek)
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    100g masła
    400 ml wody + pół szklanki

    Krem śmietanowo – bananowy:
    660ml śmietany 30%
    7 łyżek cukru pudru
    2 banany
    3 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki wrzącej wody

    Dodatkowo:
    Dżem z czarnej porzeczki
    Poncz: ¾ szklanki niesłodzonej herbaty może być smakowa np. śliwkowa
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort poprzeczny z masą cytrynową i bananową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kawowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajko i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z kakao, sodą, proszkiem, wsypać cukier i krótko zmiksować. Następnie partiami wlewać gorącą kawę łącznie z fusami, cały czas powoli miksując. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 – 35 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ciasto przekroić na 2 części.
  • 2. Biszkopt: należy upiec dwa takie biszkopty

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie dodać olej. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem. Ciasto przelać na blaszkę, piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na bawełnianej czystej ściereczce ułożyć upieczony biszkopt. Zdjąć papier do pieczenia, zawinąć w ściereczkę, tworząc roladę, ostudzić. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem.
  • 3. Krem cytrynowy: Wodę zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z połową szklanki zimnej wody, wlać do wrzątku i energicznie mieszając ugotować budyń. Do gorącego dodać proszek galaretki oraz sok z cytryny. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 4. Krem śmietanowo – bananowy: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić we wrzątku. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier oraz pokrojone banany. Zmiksować do powstania gładkiej konsystencji. Na koniec wlać ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać.
  • etap 5. Przełożenie tortu:
    Kwadratowe biszkopty wyrównać. Delikatnie nasączyć ponczem wszystkie ciasta. Okrągłe blaty posmarować kremem cytrynowym. Jasne biszkopty pokroić w paski o szerokości 8cm. Na każdym pasku delikatnie rozsmarować po 2 łyżeczki dżemu oraz po 3 – 4 łyżki masy śmietanowej. Pierwszy pasek zwinąć w rulon i ułożyć na środku posmarowanego kemem cytrynowym okrągłego ciasta.
  • etap 6. Pozostałe paski owijać wokół pierwszej roladki. Wyrównać ewentualne nierówności. Drugi okrągły biszkopt nałożyć kremem cytrynowym do dołu. Docisnąć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem śmietanowym i dowolnie udekorować. Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce aby stężało.

Porady

Ciasto kawowe najlepiej upiec dzień wcześniej, przed przekrojeniem go na dwie części.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cytryna Kakao Kawa Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować