Tort pomarańczowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana. Torcik sprawdzi się na każdej domowej uroczystości.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopt:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek


    Masa pomarańczowa:
    4 pomarańcze
    1 galaretka pomarańczowa
    1 galaretka cytrynowa
    2,5 szklanki gorącej wody


    Masa kajmakowa:
    400 g kajmaku
    200 g margaryny
    1,5 szklanki mleka
    1 budyń czekoladowy z cukrem (64 g)
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzątku
    2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku


    Dodatkowo:
    400 g dżemu o smaku mango, ananasa i papaji
    500 ml śmietany 36%
    2 śmietan-fixy
    2 łyżki cukru pudru
    50 g płatków migdałów
    Pomarańcza do dekoracji
    Róże z masy lukrowej:


    0,5 kostki margaryny PALMY
    0,5 szklanki wody
    1 szklanka mąki pszennej
    60 dag cukru pudru
    Aromat pomarańczowy
    Pomarańczowy barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort pomarańczowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub drewniana łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (same dno), delikatnie wygładzamy . Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Gorące biszkopt wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości około 40 cm. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na 2-3 blaty (wg potrzeb). Jeden układamy w tortownicy i smarujemy połową dżemu.
  • 2. Masa pomarańczowa:
    Pomarańcze obieramy i kroimy w kosteczkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy z pomarańczami. Odstawiamy do delikatnego stężenia i następnie przelewamy na pierwszy blat biszkoptu. Odstawiamy do lodówki.
  • 3. Masa kajmakowa:
    W połowie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę gotujemy. Gdy mleko wrze mieszamy z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej, na końcu rozpuszczoną kawę. Gdy mamy dodane już wszystkie składniki miskę z masa stawiamy nad wrzącą wodą i ubijamy mikserem (powstaje nam bardziej puszysta masa). Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, następnie ponownie podgrzewamy w ciepłej wodzie (wstawiałam szklankę do gorącej wody). Żelatynę dodajemy do masy, mieszamy i przelewamy na pomarańcze z galaretką. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Po zastygnięciu przykrywamy drugim biszkoptem posmarowanym od wewnątrz resztą dżemu.
  • 4. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami.
  • 5. Przepis na masę cukrową:
    W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam zabarwiłam na pomarańczowy kolor. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Masę, która nam zostanie spokojnie możemy zamrozić (koniecznie owiniętą folią spożywczą.).

Porady

Tort najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować