1.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć cukier, mąkę i sodę oczyszczoną w robocie kuchennym. Dodać kwaśną śmietanę i masło i dobrze ubić. Dodać jajka i wanilię, ubijać, aż się połączą. Dodać stopioną czekoladę i dalej ubijać. Dodać gorącą wodę i mieszać, do czasu aż ciasto stanie się gładkie.Dwie keksówki 12x30, wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto. Piec 1 godzinę i 15 minut lub do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z formy na metalową kratkę, niech wystygnięcia
2.Z jednej babki,wyciąć pociąg a z drugiej dwa wagoniki.
Przeciąć jeszcze w poprzek na trzy części .
Przełożyć miękką nutellą.
3.Czekolady rozpuścić ze śmietanka na parze. Oblać pociąg i wagoniki.
Przykleić zaraz biszkopciki, jako koła.
Poukładać pianki.
Porady
Na upieczenie tortu, wykorzystałam,przepis z linku. Przepis dostosowałam do tego tortu.
http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-4584_-odc-103-tort-wywrotka.html
Komentarze