Tort Pippi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sama przygotowuję torty na rodzinne uroczystości.

Składniki:

  • Biszkopt: 3 jajka
    ● 10 dag cukru
    ● 10 dag mąki
    ● 5 dag masła
    Masa I: 4 żółtka
    ● 10 łyżeczek cappuccino instant
    ● 1/2 l mleka
    ● 35 dag cukru
    ● 1/2 l śmietanki 30-proc.
    ● 5 łyżeczek żelatyny
    Masa II:
    ● 2 łyżki kawy instant
    ● 10 dag cukru
    ● łyżeczka żelatyny
    Dekoracja: 25 dag masy marcepanowej
    ● pisaki spożywcze
    ● pomarańczowa posypka do ciasta
    ● żelki „spaghetti”
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort pippi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubijamy
    z cukrem. Dodajemy przesianą
    mąkę i roztopione, schłodzone
    masło. Mieszamy.
    Przekładamy do tortownicy
    o średnicy 28 cm i pieczemy
    ok. 25 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    170 °C. Studzimy.
  • 2. Masa I: żółtka ucieramy
    z 25 dag cukru na białą masę.
    Wrzące mleko mieszamy
    z cappuccino, a następnie
    z żółtkami. Podgrzewamy,
    nie zagotowując. Zdejmujemy
    z ognia i mieszamy z żelatyną.
    Studzimy. Śmietankę
    ubijamy z resztą cukru i mieszamy
    z masą cappuccino. Smarujemy biszkopt. Wstawiamy
    do lodówki.
  • 3. Masa II: 250 ml wrzątku
    mieszamy z kawą, cukrem
    i żelatyną. Studzimy. Polewamy
    ciasto i schładzamy
  • 4. Masę marcepanową rozwałkowujemy
    i przykrywamy
    wierzch tortu. Dekorujemy
    pisakami, posypką i żelkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować