tort PINACOLADA

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam połączenia kokosu, śmietanki i ananasa, właśnie tak powstał śnieżny TORT PINACOLADA, Ten tort jest w stanie rozgrzać w najbardziej srogą zimę każde zmarznięte serce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt na tort (lekkie ciasto biszkoptowe) tortownica 26 cm:
    5 jajek
    140 g cukru
    160 g mąki
    4 łyżki oleju

    krem:
    1 litr mleka
    3 budynie śmietankowe
    400 g masła
    pół szklanki cukru pudru
    kieliszek malibu
    2 tabliczki białej czekolady

    puszka ananasów w lekkim syropie
    100 ml malibu

    dekoracja:
    12 migdałów
    gęsty lukier
    opakowanie wiórków kokosowych
    ananas kolorowy kandyzowany
    kilka kulek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort kokosowy

Tort pinacolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka ubijamy w kąpieli wodnej około 5 minut, aż uzyskają temperaturę ok. 40 stopni C. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji, ostrożnie mieszamy z przesianą mąką i olejem.
  • 2. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie lub wcześniej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piecyka do 160 stopni C i pieczemy ok. 45 minut, aż patyczek będzie suchy. Gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe, odwracamy tortownicę i wyjmujemy ciasto na kratkę i by wierzch się wyrównał.
  • 3. KREM:
    W litrze mleka gotujemy 3 budynie śmietankowe. Do gorącego budyniu dodajemy połamane na kostki czekolady. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy malibu i po łyżce ostudzoną masę budyniową. Uwaga: Krem próbujemy do smaku czy jest dla nas wystarczająco słodki.
  • 4. Poncz:
    Syrop z ananasa mieszamy z Malibu. Proporcje mieszamy wedle własnego smaku.
  • 5. Biszkopt kroimy na 3 części.
  • 6. Pierwszą część biszkoptu ponczujemy, smarujemy kremem, w krem wciskamy plasterki ananasa, kładziemy biszkopt, ponczujemy smarujemy kremem i znów poncz i krem. Na koniec biszkopt poncz i krem. Kremem również smarujemy boki tortu.
  • 7. Dekoracja:
    Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi.
    Wierzch ozdabiamy migdałami w lukrze i kokosie oraz kulkami migdałowymi i kandyzowanym ananasem.

Porady

Podstawowe rodzaje ciasta biszkoptowego: Biszkopt na ciastka i rolady- lekkie ciasto biszkoptowe bez tłuszczu: 6 jajek, 180 g cukru, 180 g mąki Żółtka ubijamy z jedną trzecią cukru na gładką masę, a białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę, obie masy ostrożne łączymy i stopniowo wsypujemy do nich przesianą mąkę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Nie pieczemy zbyt długo, by się nie przesuszyło, bo wtedy będzie się łamać. Po upieczeniu ciasto przekładamy na papierowe ręczniki obficie posypane cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Po ostygnięci napełniamy kremem, dżemem lub bitą śmietaną. Ciężkie ciasto biszkoptowe Żółtka ubijamy z częścią cukru i stopniowo dodajemy olej lub masło, margarynę... Z białek i reszty cukru ubijamy sztywną pianę, ostrożnie ją mieszamy z masą z żółtek. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować