Tort - piłka nożna

0 (0 ocen)

Taki tort przygotowałam dla starszego synka na jego urodziny:) Bardzo mu się spodobał!

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek,
    szklanka mąki pszennej,
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    herbata z cukrem.

    Krem:
    500ml śmietanki 30%,
    250g serka mascarpone,
    100g mlecznej czekolady,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    100g posiekanych orzechów laskowych,
    dżem z czarnej porzeczki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort - piłka nożna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, do ubitej piany, dodawać na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec około 30 minut w temp. 170-180st. Ostudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić na 3 części. Nasączyć herbatą z cukrem.
  • 2. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego i pokryć masą plastyczną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować