W pierwszej kolejności proponuje oddzielić białka od żółtek, żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem wymieszać łyżeczką w szklance - mikstura zacznie rosnąć, nie denerwować się :)
Białka ubić na sztywno
Dodać cukier - ubić,
Dodać "miksturę" z proszku, octu, żółtek - ubić,
Dodać mąkę i budyń - lekko wymieszać łopatką.
Wylać na blachę i wstawić do lekko podgrzanego piekarnika.
Piec ok 15 - 20 min.
wykonanie masa 1:
Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru.Ugotowane budynie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując
wykonanie masa 2:
W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki. Zmiksować, aby nie było grudek. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować budyń. Przesudzić. Miękkie masło utrzeć (zmiksować na gładką masę) i dodać przestudzony budyń. Całość przez chwilę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać.
przekładanie: biszkopt, masa 1, biszkopt, masa 2, biszkopt.
formowanie pieska polega na obcinaniu i doklejaniu kawałków torta :)
Porady
sierść pieska najlepiej szprycować śmietaną z worka
Komentarze