Tort Piesek

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.

ten tort jest naprawdę smaczny :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    •4 duże jajka (6 małych)
    •3/4 szkl. cukru,
    •3/4 szkl. mąki,
    •1 budyń śmietankowy (bez cukru),
    •1 łyżeczka proszku do piecz.,
    •1 łyżeczka octu

    Składniki na masa 1:

    2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy 40 g)
    1/2 litra mleka
    1 łyżka cukru
    250 g masła (82% tłuszczu)

    Składniki na masa 2:

    2 i 1/2 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    25 dag masła roślinnego w kubeczku (może być również masło extra)
    20 dag wiórków kokosowych
    spirytys, wódka do smaku (można pominąć)



Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort piesek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie Biszkopt:

    W pierwszej kolejności proponuje oddzielić białka od żółtek, żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem wymieszać łyżeczką w szklance - mikstura zacznie rosnąć, nie denerwować się :)
    Białka ubić na sztywno
    Dodać cukier - ubić,
    Dodać "miksturę" z proszku, octu, żółtek - ubić,
    Dodać mąkę i budyń - lekko wymieszać łopatką.
    Wylać na blachę i wstawić do lekko podgrzanego piekarnika.
    Piec ok 15 - 20 min.


    wykonanie masa 1:

    Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru.Ugotowane budynie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując

    wykonanie masa 2:

    W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki. Zmiksować, aby nie było grudek. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować budyń. Przesudzić. Miękkie masło utrzeć (zmiksować na gładką masę) i dodać przestudzony budyń. Całość przez chwilę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać.


    przekładanie: biszkopt, masa 1, biszkopt, masa 2, biszkopt.
    formowanie pieska polega na obcinaniu i doklejaniu kawałków torta :)

Porady

sierść pieska najlepiej szprycować śmietaną z worka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować