tort pełny smaku

4.99 (182 ocen)

pracochłonny, wielowarstwowy tort , każdemu posmakuje )

Składniki:

  • biszkopt czekoladowo-kawowy
    6 jajek
    szkl cukru
    szkl mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    łyżka kawy inki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt orzechowy:
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    łyżka miodu
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyzka bułki tartej

    biszkopt kokosowy:
    3 białka
    1/2 szkl cukru
    100 g wiórków kokosowych
    łyżka mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka soku z cytryny

    masa:
    2 masła
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    litr mleka
    budyń czekoladowy
    budyń waniliowy
    olejek waniliowy

    dodatkowo
    kokos i czekolada gorzka do dekoracji
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort pełny smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy  tort 1. PRZEPIS JEST NA TORTOWNICĘ 26 CM.



    masa:

    z litra mleka odlewamy szklankę w którym rozmieszać budynie , resztę mleka zagotowujemy z cukrem , cukrem waniliowym , łyżeczką olejku waniliowego. Po zagotowaniu wlewamy rozmieszany budyń , studzimy.

    Masło ucieramy do białości dokładamy po łyżce budyniu , ucieramy do połączenia , na koniec dodajemy kawę rozpuszczoną w łyżeczce wody.
    Wkładamy do lodówki


  • 2. biszkopt czekoladowo-kawowy :
    Białka ubijamy na sztywno , dodajemy porcjami cukier i żółtka , mąkę , kakao , proszek ,kawę przesiewamy i dodajemy do ciasta , delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia ,pieczemy w 180 * C przez 30 min.po upieczeniu kroimy na trzy części.
  • 3.

    biszkopt kokosowy : .
    Kokos mieszamy z mąkami Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodajemy niewielkimi porcjami cukier , wsypujemy wcześniej wymieszany kokos i mąki delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą dodajemy sok z cytryny , mieszamy . Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy przez ok 25 min w 180 *C.
  • 4.
    biszkopt orzechowy
    Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Piana jest dobrze ubita jeśli po odwróceniu miski nie wypada z niej. Do piany dodajemy stopniowo cukier na przemian z żółtkami . Na koniec dorzucamy orzechy wymieszane z mąką , proszkiem i bułką tartą , mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.. Pieczemy w 180*C przez 25-30 min. po upieczeniu przecinamy na pół.
  • 5. TORT:
    Biszkopt czekoladowo-kawowy , -masa,-biszkopt orzechowy,-masa,-biszkopt kokosowy,_masa,biszkopt czekoladowo-kawowy,-masa,-biszkopt orzechowy,-masa,_biszkopt orzechowy,-masa - biszkopt czekoladowo-kawowy dekorujemy wg uznania!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort o smaku cappuccino

To może cię zainteresować