Tort Pavlova

0 (0 ocen)

Przygotowuję go na szczególne okazje...

Składniki:

  • Beza:

    7 białek,
    szczypta soli,
    szkl. drobnego cukru,
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka octu jabłkowego,
    1/2 laski wanilii.

    Sos owocowy:

    200g świeżych malin,
    2 płaskie łyżki cukru,
    1/4 szkl. wody,
    łyżka likieru z truskawek,
    1/2 szkl. dżemu truskawkowego.

    Dodatkowo:

    1/2 kg truskawek,
    250g malin,
    250g jagód,
    szkl. śmietanki 30%,
    łyżka cukru pudru,
    łyżeczka esencji waniliowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą. Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić
  • 2. Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać. Schłodzić, by sos zgęstniał.
  • 3. Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier oraz esencję waniliową. Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu. Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem. Udekorować listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny Owoce Truskawki Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować