Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone

4.92 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Moje postne postanowienie właśnie legło w gruzach... Ale stwierdziłam, że Dzień Kobiet to dobra okazja by troszkę sobie pofolgować :) Torcik nie jest trudny, gdyby nie czas oczekiwania na poszczególne masy, które najlepiej jak tężeją warstwami na torcie- byłby naprawdę szybciutki w wykonaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Tortownica o śr. 16cm

    Biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    3 łyżki mąki krupczatki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sok z 1 cytryny

    Masa truskawkowa:
    250g mrożonych truskawek
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 galaretka truskawkowa

    Masa pomarańczowa:
    2 pomarańcze
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 galaretki pomarańczowe

    Masa mascarpone:
    1 duża śmietana 30% (330g)
    2 serki mascarpone (500g)
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z 1 limonki

    Dekoracja:
    1 banan
    2 kiwi
    2 mandarynki
    2 świeże truskawki
    1 galaretka cytrynowa
    kolorowe perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.92 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy biszkopt z sokiem cytrynowym 1. Biszkopt:

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy po jednym żółtku oraz odrobinie cukru i nadal ubijamy. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu 2 łyżeczki soku z cytryny. Delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy gotową masę. Wstawiamy do nagrzanego do 160st C piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Po ok. 20 min, pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, by się zbytnio nie przyrumienił. Biszkopt jest wysoki dlatego w tak małej foremce potrzebuje więcej czasu na dopieczenie. Piekłam najpierw na grzałce "góra- dół", a po ok 30 minutach tylko na "dół". Warto patyczkiem do szaszłyka sprawdzić biszkopt wcześniej. Jeśli jest suchy- wyciągamy.
  • Przygotowujemy masę truskawkową 2. Masa truskawkowa:
    Truskawki wraz z cukrem przekładamy do rondelka i smażymy do momentu zagotowania. Kiedy zaczynają "bulgotać" dosypujemy galaretkę, mieszamy i ściągamy z ognia. Blendujemy i pozostawiamy do lekkiego tężenia.
  • Masa pomarańczowa- blendujemy składniki 3. Masa pomarańczowa:
    Pomarańcze dokładnie obieramy z białych skórek. Przekładamy do rondelka i podobnie jak truskawki smażymy z dodatkiem cukru. Do gotujących się pomarańczy dosypujemy dwie pomarańczowe galaretki. Miksujemy i pozostawiamy do stężenia.
  • Kremem smarujemy biszkopty 4. Masa mascarpone:
    Śmietanę ubijamy, następnie miksujemy z dodatkiem cukru pudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu.
  • Przełożenie tortu 5. Przełożenie tortu:
    Biszkopt dzielimy na 3 części.
    Pierwszy płat skrapiamy lekko cytryną- wykładamy odrobinę masy mascarpone (ok 5mm), na to tężejąca galaretka truskawkowa. Odstawiamy do lodówki.
    Drugi płat smarujemy równie cieniutko masą mascarpone i przykładamy kremem do dołu- czyli masy truskawkowej. Wierzch drugiego płatu również nasączamy sokiem z cytryny po czym smarujemy cieniutko kremem mascarpone. Na to wykładamy tężejącą masę pomarańczową.
    Trzeci płat podobnie jak wcześniejszy smarujemy i odwrócony przykładamy do masy pomarańczowej.
    Wierzch oraz boki smarujemy pozostałą masą mascarpone, pozostawiając odrobinę na dekoracyjne "gwiazdki", które dodatkowo posypujemy kolorowymi perełkami. Wedle pomysłu układamy pokrojone na talarki owoce, a całość smarujemy tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować