Tort owocowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Chwilę razem ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (tylko w jedną stronę). Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 50 minut.
2.Biszkopt studzimy, kroimy na 3 blaty. Kawę zalewamy wrzątkiem, studzimy, przecedzamy przez sitko. Kawą namaczamy 1 blat biszkoptu, który smarujemy dodatkowo dżemem wiśniowym.
3.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Kilka łyżek rozsmarowujemy na blacie z dżemem wiśniowym. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który również nasączamy kawą. Truskawki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plasterki. Układamy na biszkopcie wraz z drobno pokrojonym ananasem.
4.Przykrywamy 3-4 łyżkami bitej śmietany. Nakładamy ostatni blat ciasta. Pozostałą śmietanę rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu i po bokach tortu.
5.Boki tortu przybieramy uprażonymi na patelni i ostudzonymi płatkami migdałów. Dekorujemy gwiazdkami, kuleczkami cukrowymi, stokrotkami itd.
Komentarze