Tort owocowy z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Z życzeniami kolejnych lat sukcesów dla Przyślij Przepis przyleciała uśmiechnięta wróżna na torcie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    7 niedużych jajek
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki octu winnego
    szczypta soli
    1 łyżka masła do formy
    2 łyżki mąki krupczatki do formy

    Ponadto:
    900 ml śmietany 30 %
    24 g cukru waniliowego
    4 czubate łyżki cukru
    5 dag płatków migdałowych
    15-20 truskawek
    5 plastrów ananasa
    200 ml domowego dżemu wiśniowego
    2 czubate łyżki kawy mielonej
    stokrotki waflowe do dekoracji
    gwiazdki cukrowe
    kuleczki cukrowe
    kolorowy cukier
    draże czekoladowe
    spray do deserów
    pisaki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort owocowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy i powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Chwilę razem ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (tylko w jedną stronę). Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 50 minut.
  • 2. Biszkopt studzimy, kroimy na 3 blaty. Kawę zalewamy wrzątkiem, studzimy, przecedzamy przez sitko. Kawą namaczamy 1 blat biszkoptu, który smarujemy dodatkowo dżemem wiśniowym.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Kilka łyżek rozsmarowujemy na blacie z dżemem wiśniowym. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który również nasączamy kawą. Truskawki płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plasterki. Układamy na biszkopcie wraz z drobno pokrojonym ananasem.
  • 4. Przykrywamy 3-4 łyżkami bitej śmietany. Nakładamy ostatni blat ciasta. Pozostałą śmietanę rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu i po bokach tortu.
  • 5. Boki tortu przybieramy uprażonymi na patelni i ostudzonymi płatkami migdałów. Dekorujemy gwiazdkami, kuleczkami cukrowymi, stokrotkami itd.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować