Tort owocowy ślimak

4.5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo smaczny , lekki , puszysty , nie za słodki torcik z masą śmietanowo-jogurtową i dużą ilością owoców . Tort zrobiłam na urodziny mojego najmłodszego syna ... :)

Składniki:

  • Zrobić dwa biszkopty .

    Składniki na jeden biszkopt :
    6 jajek
    18 dkg. cukru
    10 dkg. mąki
    cukier waniliowy
    6 łyżek ciepłej wody
    1/2 łyżeczki wanilii
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    500g serka mascarpone
    1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
    1 szkl. śmietany 30%
    9 łyżeczek żelatyny
    1,5 szklanki cukru pudru
    puszka ananasa
    puszka brzoskwiń
    1,5 szkl. borówek
    sok wyciśnięty z jednej cytryny
    1,5 łyżeczki wanilii w płynie

    Do dekoracji :
    2 szkl. śmietany 30%
    3 śmietan fiksy
    4 łyżki cukru pudru
    borówki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort owocowy ślimak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT : Jaja umyć , oddzielić żółtka od białek , do żółtek wsypać cukier , ubijając wlać ciepłą wodę , ubić na sztywno , dodać wanilię . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z ubitymi żółtkami , białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać . Przygotować blachę o wymiarach 35/38 , piec około 20 minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu ciepłe biszkopty wyłożyć na lniane ściereczki i zwinąć rolady . Po wystudzeniu biszkopty pokroić na równe pasy .
  • 2. Masa : do serka dodać jogurt naturalny , cukier , sok z cytryny , wanilię dokładnie zmiksować .Brzoskwinie i ananasa osączyć , pokroić w kostkę ( sok z ananasa zachować )
  • 3. Żelatynę zalać 1/3 szkl. wrzątku , zostawić do napęcznienia , napęczniałą żelatynę zalać sokiem z ananasa , podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny , wystudzić .
  • 4. Wystudzoną żelatynę wlać do serka ( cały czas miksując )
    Schłodzoną śmietanę ubić , delikatnie połączyć z serkiem , dodać pokrojone owoce i borówki , wymieszać . Jeśli masa jest zbyt płynna wstawić do lodówki
  • 5. Pokrojone pasy smarować tężejącą masą , pierwszy pas zwinąć w roladę , ustawić na paterze , kolejne dokładać do pierwszego owijając dookoła , tworząc "ślimaka " , wstawić do lodówki
  • 6. Śmietanę ubić , dosypując zmieszany cukier puder z żel fiksami , udekorować tort .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować