Masa do dekoracji:
300 g masła
1 szklanka cukru
sok z cytryny
kilka kropli aromatu pomarańczowego
barwniki ( może być sok z buraczka, jagód, szpinaku...)
cukrowe kwiaty
1/3 gorzkiej czekolady
Do nasączenia:
1 szklanka wody z cukrem i sokiem z cytryny
Tortownice: 17 i 21 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia
1.Białka oddzielić od żółtek i ubijać. W trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru z cukrem waniliowym. Ubić na sztywno. Żółtka wymieszać widelcem z gorącą wodą., dodać do białek i krótko zmiksować. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do jajek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownic i piec 30 minut w temp. 170 stopni. Zimne przekroić na trzy placki.
2.Maliny lub truskawki zagotować, przetrzeć przez sito. Do gorącego musu wsypać galaretkę i wymieszać. Tężejący mus przełożyć do rękawa cukierniczego.
3.Do tortownic włożyć po jednym biszkopcie, nasączyć i zrobić 2-3 kółka z musu. Śmietanę ubić z cukrem i serkiem dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę i kilka kropli aromatu. Wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć krem obok musu. Przełożyć drugim plackiem i czynność przekładania powtórzyć.
4.Górę i boki tortu cienko posmarować masą śmietanową i odstawić do schłodzenia. Obręczą lub ostrym nożem odciąć (3-4cm) brzeg większego tortu.
5.Połączyć obydwa torty na tacy.
6.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i zrobić paseczki. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i zapach. Ucierać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Masę podzielić na tyle części ile chcemy mieć kolorów i zabarwić. Dowolnie udekorować.
Porady
Kwiaty robiłam z masy cukrowej z tego przepisu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wielkanocne-baranki-13
Komentarze