Tort ósemka

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Lekki, śmietanowy tort urodzinowy.

Składniki:

  • Biszkopt;
    7 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gorącej wody

    Krem;
    400ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    1 łyżka żelatyny

    Mus:
    1.5 szklanki musu owocowego ( truskawki, maliny)
    1 galaretka malinowa

    Masa do dekoracji:
    300 g masła
    1 szklanka cukru
    sok z cytryny
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    barwniki ( może być sok z buraczka, jagód, szpinaku...)
    cukrowe kwiaty
    1/3 gorzkiej czekolady

    Do nasączenia:
    1 szklanka wody z cukrem i sokiem z cytryny

    Tortownice: 17 i 21 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ósemka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopty 1. Białka oddzielić od żółtek i ubijać. W trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru z cukrem waniliowym. Ubić na sztywno. Żółtka wymieszać widelcem z gorącą wodą., dodać do białek i krótko zmiksować. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do jajek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownic i piec 30 minut w temp. 170 stopni. Zimne przekroić na trzy placki.
  • Mus owocowy 2. Maliny lub truskawki zagotować, przetrzeć przez sito. Do gorącego musu wsypać galaretkę i wymieszać. Tężejący mus przełożyć do rękawa cukierniczego.
  • Przekładanie 3. Do tortownic włożyć po jednym biszkopcie, nasączyć i zrobić 2-3 kółka z musu. Śmietanę ubić z cukrem i serkiem dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę i kilka kropli aromatu. Wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć krem obok musu. Przełożyć drugim plackiem i czynność przekładania powtórzyć.
  • Formowanie ósemki 4. Górę i boki tortu cienko posmarować masą śmietanową i odstawić do schłodzenia. Obręczą lub ostrym nożem odciąć (3-4cm) brzeg większego tortu.
  • Ósemka 5. Połączyć obydwa torty na tacy.
  • Barwienie masy i dekoracja 6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i zrobić paseczki. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i zapach. Ucierać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Masę podzielić na tyle części ile chcemy mieć kolorów i zabarwić. Dowolnie udekorować.

Porady

Kwiaty robiłam z masy cukrowej z tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wielkanocne-baranki-13

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować