Kufel:
11 podłużnych biszkoptów + 1 okrągły
biszkopt upieczony z 3 jajek
dżem z czarnej porzeczki
Śnieżka (przygotowana według przepisu na opakowaniu lub gotowa bita śmietana w spreju)
Tort orzechowy na waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:
Wafla dociąć do wielkości tortownicy (u mnie o średnicy 25 cm.)
2.Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z bułką tartą, orzechami i proszkiem do pieczenia. Ubite ciasto podzielić na pół i rozłożyć równo na waflach.
3.Upiec 2 placki. Piec 30-40 min. w tem. 180*C.
4.Masa kokosowa:
Bułkę namoczyć w 1 szkl. mleka.
5.Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać kokos, gotować 10 min. cały czas mieszając.
6.Do gotującego się kokosu dodać bułkę razem z mlekiem, w którym się moczyła i gotować 5 min. ciągle mieszając.
7.Masło utrzeć i stopniowo, po 1 łyżce dodawać przestudzoną masę kokosową. Podzielić na dwie części.
8.Polewa:
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i mleko. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Nie gotować za mocno. Wystudzić.
9.Kufel:
Z biszkoptu wyciąć 3 krążki i przełożyć je dżemem z czarnej porzeczki. Krążki obłożyć podłużnymi biszkoptami. Z okrągłego wyciąć ucho i doczepić do kufla. Gotowy postawić na torcie i udekorować bitą śmietaną (jeśli używacie śmietany w spreju, musicie udekorować tort tuż przed podaniem, gdyż szybko się rozpuszcza).
10.Przełożenie:
Ciasto orzechowe z waflem - masa kokosowa - biszkopt - masa kokosowa - ciasto orzechowe z waflem - polewa.
Porady
Tort oczywiście można udekorować według własnych potrzeb.
Komentarze