Tort orzechowy na waflu

4.5 (165 ocen)

Upiekłam go na 15 urodziny mojego syna :-)

Składniki:

  • Upiec cienki jasny biszkopt z 4 jajek.

    Ciasto orzechowe:
    7 jajek
    20 dag cukru
    20 dag mielonych orzechów włoskich
    1 łyżka mąki
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 suche wafle

    Masa kokosowa:
    1/2 l mleka
    1/2 szkl. cukru
    1 bułka zwykła (kajzerka)
    10 dag kokosu
    1 kostka masła

    Polewa:
    25 dag margaryny
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. kakao
    7 łyżek mleka

    Kufel:
    11 podłużnych biszkoptów + 1 okrągły
    biszkopt upieczony z 3 jajek
    dżem z czarnej porzeczki
    Śnieżka (przygotowana według przepisu na opakowaniu lub gotowa bita śmietana w spreju)

    Dodatkowo:
    białe draże
    kolorowe pisaki
    lukrowe perełki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort orzechowy na waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wafel 1. Ciasto orzechowe:
    Wafla dociąć do wielkości tortownicy (u mnie o średnicy 25 cm.)
  • ciasto 2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z bułką tartą, orzechami i proszkiem do pieczenia. Ubite ciasto podzielić na pół i rozłożyć równo na waflach.
  • ciasto orzechowe 3. Upiec 2 placki. Piec 30-40 min. w tem. 180*C.
  • bułka w mleku 4. Masa kokosowa:
    Bułkę namoczyć w 1 szkl. mleka.
  • mleko z kokosem 5. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać kokos, gotować 10 min. cały czas mieszając.
  • masa 6. Do gotującego się kokosu dodać bułkę razem z mlekiem, w którym się moczyła i gotować 5 min. ciągle mieszając.
  • masa 7. Masło utrzeć i stopniowo, po 1 łyżce dodawać przestudzoną masę kokosową. Podzielić na dwie części.
  • 8. Polewa:
    Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i mleko. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Nie gotować za mocno. Wystudzić.
  • kufel 9. Kufel:
    Z biszkoptu wyciąć 3 krążki i przełożyć je dżemem z czarnej porzeczki. Krążki obłożyć podłużnymi biszkoptami. Z okrągłego wyciąć ucho i doczepić do kufla. Gotowy postawić na torcie i udekorować bitą śmietaną (jeśli używacie śmietany w spreju, musicie udekorować tort tuż przed podaniem, gdyż szybko się rozpuszcza).
  • przełożenie 10. Przełożenie:
    Ciasto orzechowe z waflem - masa kokosowa - biszkopt - masa kokosowa - ciasto orzechowe z waflem - polewa.

Porady

Tort oczywiście można udekorować według własnych potrzeb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Orzechy Czekolada Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować