tort orzechowy

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Aksamitny, pachnący rumem orzechowy krem maślany, delikatny biszkopt nasączony herbatą, całość przełamana kwaskowatością dżemu z czarnych porzeczek, zapraszam :)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • kakaowy biszkopt:
    8 jaj ( wielkość M)
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką)
    3 łyżki ciemnego kakao (z górką)
    szczypta soli

    poncz:
    1 i 1/3 szklanki wystudzonej mocnej osłodzonej herbaty z 1 łyżką rumu ( alkohol opcjonalnie)
    lub
    1 i 1/3 szklanki wystudzonej osłodzonej kawy z rumem (alkohol opcjonalnie)

    krem orzechowy:
    300 gramów zmielonych orzechów włoskich
    400 gramów miękkiego masła extra
    1,5 szklanki cukru pudru (szklanka pełna po brzegi)
    2 - 3 łyżki rumu lub spirytusu
    1 i 3/4 szklanki mleka

    dodatkowo:
    3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

    dekoracja:
    polewa czekoladowa
    połówki orzechów
    różyczki z opłatka
    około 80 gramów mielonych orzechów włoskich do obsypania boków tortu
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić je na sztywno, wsypać cukier puder i krótko zmiksować na bezę.

    Następnie dodać żółtka, krótko zmiksować na wolnych obrotach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie, ale dokładnie, najlepiej trzepaczką rózgową, do połączenia składników.

    Dno tortownicy o średnicy 24 - 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków foremki niczym nie smarujemy.

    Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do suchego patyczka.

    Natychmiast po upieczeniu wyciągamy biszkopt i upuszczamy foremkę z ciastem na podłogę z wysokości około 40 cm, ewentualna górka na cieście powinna się zniwelować.
    Biszkopt studzimy.

    Teraz zabieramy się za krem.
    Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy orzechy.

    Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając(!) dopóki orzechy nie napęcznieją i mieszanka nie nabierze gęstej konsystencji, ma dużymi porcjami powoli spływać z łyżki. Masę studzimy do uzyskania temperatury pokojowej.
  • xxx 2. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem.

    Następnie porcjami dodajemy przestudzony krem, ucieramy wszystko dokładnie.
    Na końcu dodajemy alkohol i porządnie mieszamy łyżką.
    TERAZ MOŻNA SPRÓBOWAĆ CZY KREM NIE JEST DLA NAS ZA MAŁO SŁODKI.
  • xxx 3. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
  • xxx 4. Potem przygotowujemy pierwszą lub drugą wersję ponczu.

    Pierwszy, spodni blat ciasta nasączamy ponczem, dość obficie.
  • xxx 5. Potem smarujemy go dość grubą warstwą dżemu z porzeczki, wygładzamy powierzchnię.
  • xxx 6. Na dżem wykładamy delikatnie krem orzechowy i szpatułką wyrównujemy powierzchnię.

    Przykrywamy go drugim blatem, który również najpierw ponczujemy, smarujemy dżemem, a potem kremem, wygładzamy powierzchnię i przykrywamy trzecim, ostatnim blatem. Całość ciasta delikatnie dociskamy na całej powierzchni, wyrównując ewentualne nierówności mas.

    Z reszty kremu odkładamy do miseczki około 4 kopiastych łyżek i wkładamy je do lodówki. Pozostałą częścią smarujemy cały tort, również jego boki.
  • 7. Tort wstawiamy na około 2 godziny do lodówki, a potem zabieramy się za dekorację.

    Ja najpierw zrobiłam kratkę na torcie z użyciem polewy czekoladowej, następnie boki ciasta obsypałam mielonymi orzechami.

    Pozostałą część masy wstawiłam do lodówki by nieco stwardniała, a potem szprycą do kremów powyciskałam "różyczki", w których umieściłam połówki orzechów.

    Oczywiście jeśli chodzi o dekorację, panuje tu pełna dowolność :)

    Udekorowany tort wstawić do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, zawinąć go w torebkę foliową (tak, by miał w środku trochę powietrza) i odstawić, łatwiej potem będzie go nam przekroić na blaty. Jeśli biszkopt pomimo rzucenia ma delikatną "górkę" z wierzchu, odcinamy ją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Przekąska

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Tort orzechowy.

4.5 (190 ocen)

Tort orzechowy.

BABECZKA 35 Pyszny tort. 2 godz.

To może cię zainteresować