Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania placków orzechowych:
Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z cukrem i masłem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy zmielone wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę o średnicy 26cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Gotową masę wlać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 min , po pół godziny sprawdzić wykałaczką. Upieczony wystudzić.
2.Mleko, cukier , cukier waniliowy,budyń, mąkę , żółtka zmieszać i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć w mikserze na puch, dodawać po 1 łyżce budyniu a na końcu dodać kawę, miksować.
3.Placki przeciąć wzdłuż na połowę. Każdy placek posmarować masą. Wierzch posmarować masą i udekorować . Placki przeciąć wzdłuż na połowę. Każdy placek posmarować masą. Wierzch posmarować masą i udekorować .
Komentarze