Tort orzechowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto wymyśliłam sama, użyłam kombinacji, bardzo smaczne. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto x2
    10 dkg orzechów włoskich zmielonych
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    6 jaj
    1/2 kostki masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    5 żółtek
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki
    1 budyń waniliowy bez cukru
    2 szklanki mleka
    1 kostka masła
    3 dkg kawy cappuccino o smaku waniliowym w proszku
    Dodatkowo:
    czekolada w płatkach, posypka o smaku czekolady.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kawy

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania placków orzechowych:

    Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z cukrem i masłem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy zmielone wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę o średnicy 26cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Gotową masę wlać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 min , po pół godziny sprawdzić wykałaczką. Upieczony wystudzić.

  • 2. Mleko, cukier , cukier waniliowy,budyń, mąkę , żółtka zmieszać i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć w mikserze na puch, dodawać po 1 łyżce budyniu a na końcu dodać kawę, miksować.
  • 3. Placki przeciąć wzdłuż na połowę. Każdy placek posmarować masą. Wierzch posmarować masą i udekorować . Placki przeciąć wzdłuż na połowę. Każdy placek posmarować masą. Wierzch posmarować masą i udekorować .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować