Tort orzechowy

5 (159 ocen)

Dla miłośników orzechów

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mielonych orzechów
    3 łyżki bułki tartej
    1/2 szkl.cukru
    1 łyżka mąki
    2 łyżeczki proszku
    Masa:
    2 szkl. mleka
    2 szkl.mielonych orzechów
    3/4 szkl. cukru
    1 masło
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać cukier i dalej ubijać,dać żółtka i delikatnie wymieszać.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem,a na koniec orzechy.Wylać na tortownicę (24 cm) piec 40 minut w 160 stopniach.
    Masa:
    mleko zagotować z cukrem i zalać orzechy,wystudzić i utrzeć z masłem.
    Biszkopt przekroić na 3 części i gotową masą przełożyć krążki.Udekorować boki mielonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować