Tort orzechowo-śmietankowo-czekoladowy

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny, szybki i prosty w wykonaniu oraz efektowny w wyglądzie tort. Dla lubiących orzechy, masy śmietankowe i czekoladę.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    nieco ponad 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżka kakao
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa do przekładania:

    puszka masy kajmakowej orzechowej
    garść obranych orzechów włoskich
    200ml śmietanki 30% lub 36%
    500g serka mascarpone
    2 łyżki cukru waniliowego

    Polewa:

    60g czekolady mlecznej
    60g czekolady deserowej
    100ml śmietanki 30% lub 36%

    Dodatkowo:

    Amaretto do nasączenia
    ew. przegotowana woda do rozcieńczenia
    ok. 16 połówek orzechów włoskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort orzechowo-śmietankowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  • 2. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać na sitku. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. W międzyczasie dodać wodę.
  • 3. Spód tortownicy (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
  • 4. Upieczony biszkopt pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia.
  • 5. Następnie przekroić biszkopt dwukrotnie aby uzyskać 3 blaty ciasta. Każdy z nich nasączyć amaretto (lub amaretto z wodą 2:1).
  • 6. Pierwszy blat ułożyć i posmarować masą kajmakową orzechową, posypać drobno skrojonymi orzechami. Przykryć drugim blatem ciasta.
  • 7. Serek mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem waniliowym. Śmietankę ubić, dodać serek mascarpone i miksować przez chwilę do połączenia składników. Masą przełożyć kolejną część tortu, zostawiając nieco do dekoracji. Przykryć trzecim blatem. Wstawić na chwilę do lodówki.
  • 8. Przygotować polewę. Śmietankę mocno podgrzać, dodać do niej kostki czekolady i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia.
  • 9. Wyjąć tort z lodówki. Polać wierzch tortu uzyskaną polewą. Gdy polewa przestygnie zrobić ok. 16 kleksów szprycą z pozostałą masą.
  • 10. Udekorować połówkami orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować