Tort urodzinowy dla mojej Anuli. Kwiat paproci, bo Anula urodziła się w Noc Świętojańską.
Biszkopt zrobiłam wg przepisu Czarka. Bez proszku do pieczenia. Wyszedł bardzo ładny.
Smaki tortu, to kajmak, orzechy, migdały, czekolada.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
10 jajek
200 g cukru
300 g mąki pszennej
szklanka wody
3 łyżeczki cukru
łyżeczka soku z cytryny
100 ml spirytusu
500 g masła roślinnego
4 łyżki bardzo drobnego cukru
100 g śmietany 18 %
Tort orzechowo-kajmakowo-czekoladowy - kwiat paproci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt zrobiłam wg przepisu Czarka. Tortownica 26 cm.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-do-tortu
Upieczony biszkopt podzielić na cztery placki.
Do szklanki ciepłej wody dodać cukier. Wystudzić i dodać sok z cytryny i alkohol.
Masło utrzeć na puch. Dodać cukier i stopniowo śmietanę. Ucierać. Jak już krem będzie gładki, to 2-3 łyżki odłożyć do rękawa cukierniczego, a resztę kremu podzielić na 3 części. Do jednej dodać masło orzechowe, do drugiej kajmak, a do trzeciej serek.
W tortownicy umieścić spodni placek. Nasączyć pączem. Wyłożyć krem orzechowy. Następny placek i nasączenie. Teraz krem kajmakowy i kolejny placek. Nasączenie i krem serowy. Przykryć ostatnim plackiem i nasączyć pączem. Wstawić do lodówki na ok 2 godz.
Śmietanę zagotować z cukrem. Dodać czekoladę. Mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Wystudzić. Dodać masło i utrzeć krem.
Po wyjęciu tortu z lodówki zdjąć obręcz i posmarować wierzch i boki kremem czekoladowym. Boki obsypać płatkami migdałowymi. Udekorować wierzch tortu wg uznania kremem odłożonym w rękawie oraz mini pralinkami.
Smacznego.
Komentarze