Tort orzechowo-kajmakowo-czekoladowy - kwiat paproci

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort urodzinowy dla mojej Anuli. Kwiat paproci, bo Anula urodziła się w Noc Świętojańską.
Biszkopt zrobiłam wg przepisu Czarka. Bez proszku do pieczenia. Wyszedł bardzo ładny.
Smaki tortu, to kajmak, orzechy, migdały, czekolada.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek
    200 g cukru
    300 g mąki pszennej

    szklanka wody
    3 łyżeczki cukru
    łyżeczka soku z cytryny
    100 ml spirytusu

    500 g masła roślinnego
    4 łyżki bardzo drobnego cukru
    100 g śmietany 18 %

    3 łyżki masła orzechowego
    3 łyżki masy kajmakowej
    3 łyżki serka mascarpone

    250 ml śmietany 30 %
    200 g cukru
    200 g masła roślinnego
    100 g czekolady gorzkiej

    mini pralinki ( Lindt )
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Ciastka Kajmak

Tort orzechowo-kajmakowo-czekoladowy - kwiat paproci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt zrobiłam wg przepisu Czarka. Tortownica 26 cm.
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-do-tortu
    Upieczony biszkopt podzielić na cztery placki.
    Do szklanki ciepłej wody dodać cukier. Wystudzić i dodać sok z cytryny i alkohol.
    Masło utrzeć na puch. Dodać cukier i stopniowo śmietanę. Ucierać. Jak już krem będzie gładki, to 2-3 łyżki odłożyć do rękawa cukierniczego, a resztę kremu podzielić na 3 części. Do jednej dodać masło orzechowe, do drugiej kajmak, a do trzeciej serek.
    W tortownicy umieścić spodni placek. Nasączyć pączem. Wyłożyć krem orzechowy. Następny placek i nasączenie. Teraz krem kajmakowy i kolejny placek. Nasączenie i krem serowy. Przykryć ostatnim plackiem i nasączyć pączem. Wstawić do lodówki na ok 2 godz.
    Śmietanę zagotować z cukrem. Dodać czekoladę. Mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Wystudzić. Dodać masło i utrzeć krem.
    Po wyjęciu tortu z lodówki zdjąć obręcz i posmarować wierzch i boki kremem czekoladowym. Boki obsypać płatkami migdałowymi. Udekorować wierzch tortu wg uznania kremem odłożonym w rękawie oraz mini pralinkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować