Tort orzechowo gryczany

0 (0 ocen)

Oryginalny tort na wyjątkowe okazje

Składniki:

  • CIASTO ORZECHOWE
    250 g zmielonych orzechów włoskich
    250 gram cukru do wypieków
    8 żółtek
    8 białek
    50 gram bułki tartej
    1 łyżeczka proszku
    CIASTO GRYCZANE
    180 g masła
    150 g cukru trzcinowego
    skórka z 1 cytryny
    4 jajka
    180 g mąki gryczanej
    30 g mielonych orzechów
    1 łyżeczka proszku
    1/3 łyżeczki soli
    3 łyżeczki miodu
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    KREM BUDYNIOWY
    10 żółtek
    1 litr mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka cukru do
    2 cukry waniliowe
    mocna kawa parzona (ok. ½ szklanki)
    1 i ½ kostki masła
    POLEWA CZEKOLADOWA.
    80 g masła
    80 g cukru trzcinowego
    4 łyżki zaparzonej kawy
    DODATKOWO
    dżem z czarnej porzeczki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowo gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO ORZECHOWE
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać orzechy i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno. Połączyć z masą orzechową. Przygotować dwie tortownice – wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać. Piec 20 min w 170 stopniach ( do tzw. suchego patyczka). Przekroić na dwa blaty
    CIASTO GRYCZANE
    Białka ubić na sztywno z solą i wstawić do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać skórkę z cytryny, dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać po łyżce mąki z proszkiem. Wmieszać pianę z białek.Przelać do tortownicy. Piec ok. 50 min w 170 stopniach. Można po upieczeniu przekroić na dwa blaty.
    KREM BUDYNIOWY
    Część mleka zagotować z cukrami. W pozostałej ilości mleka roztrzepać żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, aby się nie przypalił ugotować budyń.
    Przestudzony budyń utrzeć z masłem. Na koniec dodać przestudzoną kawę – ilość wg. własnych upodobań.
    POLEWA CZEKOLADOWA
    Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, lekko przestudzić i polać ciasto.
    SPOSÓB ZŁOŻENIA
    Ciasto orzechowe (posmarowane cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki) – krem budyniowy – ciasto gryczane – krem budyniowy – ciasto orzechowe – polewa czekoladowa.
    Ps. Jeżeli ciasto gryczane przekroimy na dwa blaty, wtedy przekładamy kremem dzieląc go na trzy części.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować