Tort orzechowo gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO ORZECHOWE
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać orzechy i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno. Połączyć z masą orzechową. Przygotować dwie tortownice – wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać. Piec 20 min w 170 stopniach ( do tzw. suchego patyczka). Przekroić na dwa blaty
CIASTO GRYCZANE
Białka ubić na sztywno z solą i wstawić do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać skórkę z cytryny, dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać po łyżce mąki z proszkiem. Wmieszać pianę z białek.Przelać do tortownicy. Piec ok. 50 min w 170 stopniach. Można po upieczeniu przekroić na dwa blaty.
KREM BUDYNIOWY
Część mleka zagotować z cukrami. W pozostałej ilości mleka roztrzepać żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, aby się nie przypalił ugotować budyń.
Przestudzony budyń utrzeć z masłem. Na koniec dodać przestudzoną kawę – ilość wg. własnych upodobań.
POLEWA CZEKOLADOWA
Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, lekko przestudzić i polać ciasto.
SPOSÓB ZŁOŻENIA
Ciasto orzechowe (posmarowane cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki) – krem budyniowy – ciasto gryczane – krem budyniowy – ciasto orzechowe – polewa czekoladowa.
Ps. Jeżeli ciasto gryczane przekroimy na dwa blaty, wtedy przekładamy kremem dzieląc go na trzy części.
Komentarze