tort ten upiekłam z okazji istniejącego już pół roku mojego bloga :D
Składniki:
Składniki na biszkopt:
10 jajek 10 łyżek mąki tortowej
10 łyżek cukru
pół szklanki mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml rumu
50 ml wody
szczypta soli
pół łyżeczki octu
Składniki na krem:
4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
3/4 szklanki śmietanki kremówki
20 dag masła - miękkiego
50 ml rumu
dodatkowo:
150 ml marmolady morelowej
orzechy do dekoracji
ziarna kawy do dekoracji
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
2.Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Na koniec dodajemy rum. Mniam :) Gotowy krem wkładamy na 30 minut do lodówki.
3.Tort: Gdy Biszkopt się wystudzi przekrawamy na 3 placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
Komentarze