Tort od serca dla serca

0 (0 ocen)

  • 60 min

zaskakujący smak rozpływa się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jaja
    1/2szkl. maki pszennej
    1/2szkl. maki ziemniaczanej
    3/4szkl cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:

    1 kg jabłek
    1/3 szkl. cukru
    1 galaretka bursztynowa bądź brzoskwiniowa

    Masa budyniowa:

    2 galaretki agrestowe
    2 szkl. mleka
    250g masła/ margaryny
    3 budynie
    1 czekolada do picia na gorąco









Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort od serca dla serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Oddzielić żółtka do białek. Białka ubić na sztywna piane. Dalej mieszając dodajemy stopniowo cukier. Dalej miksując dodajemy po jednym żółtku. W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiać mąkę przez sito, biszkopt będzie pulchniejszy) dodawać porcjami do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką drewnianą.W międzyczasie dodać wodę nadal mieszając łyżką. Do wysmarowanej tortownicy (26 cm.) przelać ciasto piec 30 min w 180 stopniach



    2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cukier i smażyć do miękkości pod koniec dodać galaretkę i jeszcze chwile smażyć cały czas mieszając. Gotowe odstawić do przestygnięcia.



    3.Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody, dobrze wymieszać i odstawić do stężenia. Na mleku ugotować budyń, ostudzony utrzeć z masłem. Gdy masa budyniowa będzie pulchna podzielić ja na 2 części. Do jednej części (więcej niż pół) dodać tężąca galaretkę, wymieszać i dostawić do lodówki na 30 min. (po wyciągnięci z lodówki dobrze wymieszać mikserem).
    Do 2 części masy (tej mniejszej) dodać czekoladę i wymieszać.



    4.Ponadto: 1 paczka paczka biszkoptów, galaretka brzoskwiniowa (galaretkę rozpuścić przestudzi i maczać biszkopty nie za mocno, pozostała galaretka nasączyć biszkopta).



    5.Wykonanie: Biszkopt przekroić na 2 części.
    Biszkopt - masa jabłkowa - biszkopty - między nie 1 cześć masy budyniowej - biszkopty - pozostała masa jabłkowa - cienka warstwa masy budyniowej - biszkopt - na to krem czekoladowy. Udekorować wedle uznania.

Porady

biszkopt po upieczeni gdy lekko ostygnie wyjąc z tortownicy i odwrócić do góry nogami (w ten sposób uzyskamy plaski biszkopt)wyłożyć na papier zapobiegnie przyklejeniu się ciasta. Biszkopt można tez nasączyć dodatkowo spirytusem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować