Tort Oczko

4.5 (198 ocen)

  • 2 min

Tort przygotowywałam z przyjaciółką na 21 urodziny kolegi. (Stąd nazwa Oczko)

  • 2 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    1/2 mąki pszennej
    1/2 mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru białego kryształ
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    700 ml śmietany 30% - 36%
    3 opakowania Śmietan-fix
    2 łyżki cukru pudru
    Poncz:
    1.5 letniej wody
    2 łyżki cukru
    kieliszek spirytusu
    kilka kropel aromatu ajerkoniakowego
    Dodatkowo:
    słoiczek marmolady wiśniowej
    100 g gorzkiej czekolady
    kilka truskawek
    80 dag rurek czekoladowych z nadzieniem ajerkoniakowym
    różowa wstążka
    karty do gry - as i 10 :)
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort oczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z połową cukru, następnie ubić żółtka z drugą połową cukru. Zmieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dolać żółtka, wymieszać, następnie stopniowo, przez sitko dodawać mąkę i delikatnie mieszać.
    Krem:
    Ubić zimną śmietanę, dodać do niej cukier i Śmietan-fix.
    Przekroić biszkopt na 3 części, nasączyć pierwszą z nich, następnie nałożyć marmoladę i bitą śmietanę, nasączyć kolejny i nałożyć sam krem, na górną część i boki wysmarować resztę kremu. Rurki "przyklejać" do boków tortu, na wierz posypać pokrojoną czekoladą, udekorować wstążką, truskawkami i włożyć karty. Smacznego !

Porady

Wzależności od upodobać marmolada może być w innym smaku, tak jak czekolada na wierzchu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować