TORT ''NINJAGO''

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort upiekłam dla wnuczka na bal urodzinowy dla dzieci.Wnuczek uwielbia tą bajkę i był zachwycony tortem.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -125 g. mąki tortowej
    -125 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -125 g. mąki tortowej
    -125 g. mąki ziemniaczanej-1 łyżkę
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem czekoladowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -2 mleczne czekolady
    -50 g. cukru pudru
    -1 krem czekoladowy do tortów w proszku
    -1 serka mascarpone-250 g.
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1/2 startej białej czekolady

    krem serowo-agrestowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 krem waniliowy do tortów, w proszku
    -350 g. serka naturalnego
    -1/2 szklanki musu agrestowego
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    lukier ozdobny:
    -300 g. masła
    -1,5 szklanki cukru pudru
    -parę kropel olejku waniliowego

    masa plastyczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tort angielski

Tort ''ninjago'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt jasny- Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na 2 placki.
  • biszkopt ciemny 2. biszkopt ciemny-Postąpić jak przy jasnym z tym, że zostaje w całości.
  • krem czekoladowy 3. krem czekoladowy - Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce. Można cała noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku i cukrem pudrem. Dodać porcjami serek i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciemny biszkopt.
  • 1/2 biszkoptu 4. Przykryć połówką białego biszkoptu.
  • krem serowo-agrestowy 5. krem serowo-agrestowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i kremem w proszku.Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami serek i mus.Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć i rozsmarować na biszkopt w blaszce.
  • 1/2 jasnego biszkoptu 6. Przykryć resztą biszkoptu i schłodzić w lodówce.
  • wykrawanie kontur 7. W/g narysowanego wzoru, wykroić kontury tortu.
  • przygotowanie patery 8. Przygotować większą paterę.
  • tort na paterze 9. Przenieść tort na paterę i dosztukować nogi z odkrojonych części.
  • krem maślany 10. ukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę. Posmarować cały tort i schłodzić. cd, w innym
  • dekoracje 11. Dekoracje zrobić wcześniej z masy plastycznej ,oraz zafarbować na obłożenie tortu.
  • dekoracje 12. Można rozpocząć dekorowanie od głowy
  • dekorowanie 13. Przykryć nogi.
  • dekorowanie 14. Udekorować resztę.
  • gotowy 15. Przyczepić łapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa plastyczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować