Tort ''ninjago'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt jasny- Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na 2 placki.
2.biszkopt ciemny-Postąpić jak przy jasnym z tym, że zostaje w całości.
3.krem czekoladowy - Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce. Można cała noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku i cukrem pudrem. Dodać porcjami serek i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciemny biszkopt.
4.Przykryć połówką białego biszkoptu.
5.krem serowo-agrestowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i kremem w proszku.Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami serek i mus.Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć i rozsmarować na biszkopt w blaszce.
6.Przykryć resztą biszkoptu i schłodzić w lodówce.
7.W/g narysowanego wzoru, wykroić kontury tortu.
8.Przygotować większą paterę.
9.Przenieść tort na paterę i dosztukować nogi z odkrojonych części.
10.ukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę. Posmarować cały tort i schłodzić. cd, w innym
11.Dekoracje zrobić wcześniej z masy plastycznej ,oraz zafarbować na obłożenie tortu.
Komentarze