tort neapolitański

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

pyszny trójkolorowy torcik...

Składniki:

  • 2 całe jajka +1 białko
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    budyń/kisiel truskawkowy

    2 całe jajka +1 białko
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao

    2 całe jajka +1 białko
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mleka w proszku


    krem:
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 szkl mleka
    1 kostka masła

    dodatkowo:
    1/3 posiekanej gorzkiej czekolady
    1 łyżka kakao
    garść truskawek mrożonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort neapolitański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na początku pieczemy 3 ciasta biszkoptowe można to zrobić dzień wcześniej

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy żółtka, następnie delikatnie już łyżką należy wmieszać mąkę oraz budyń/kakao/mleko w proszku. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy ok 25-30 min w 160st
  • 2. krem: do garnka wsypujemy mąki, cukier; wlewamy mleko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Stawiamy na gazie dodajemy po jednym żółtku dokładnie mieszając. Stale mieszając czekamy, aż mleko się zagotuje i powstanie
    gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy dodając partiami zimny budyń. Krem dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao (można więcej) i posiekaną czekoladę. Drugą zostawiamy jak jest, a do trzeciej zmiksowane na puree truskawki.
  • 3. Każdy krążek ciasta nasączamy, nakładamy krem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc...

Porady

Ja chciałam mieć wysoki tort i biszkopty piekłam w małej tortownicy 18cm, ale mozna użyć większej 21cm wtedy tort będzie niższy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować