Tort neapolitański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na początku pieczemy 3 ciasta biszkoptowe można to zrobić dzień wcześniej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy żółtka, następnie delikatnie już łyżką należy wmieszać mąkę oraz budyń/kakao/mleko w proszku. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy ok 25-30 min w 160st
2.krem: do garnka wsypujemy mąki, cukier; wlewamy mleko i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Stawiamy na gazie dodajemy po jednym żółtku dokładnie mieszając. Stale mieszając czekamy, aż mleko się zagotuje i powstanie
gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy dodając partiami zimny budyń. Krem dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao (można więcej) i posiekaną czekoladę. Drugą zostawiamy jak jest, a do trzeciej zmiksowane na puree truskawki.
3.Każdy krążek ciasta nasączamy, nakładamy krem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc...
Porady
Ja chciałam mieć wysoki tort i biszkopty piekłam w małej tortownicy 18cm, ale mozna użyć większej 21cm wtedy tort będzie niższy
Komentarze