Tort Napoleon

4.96 (148 ocen)

Tort jest zacny. Dobrze znany na terenach byłego Związku Radzieckiego. Przy czym oczywiście, ile gospodyń, tyle przepisów i każdy z nich jest tym najbardziej “napoleonowym” Pracochłonne ciasto ale warto:)

Składniki:

  • Składniki na ciasto

    1 kg mąki pszennej
    250 g masła - rozpuscić
    1 łyżka sody
    250 g śmietany 18 %
    1 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 żółtka

    Krem:
    3 szklanki kremówki 30 %
    2 szklankiśmietany 18 %
    1 szkl. cukru

    Ponadto:

    Tortownica śr.26 cm
Wystaw ocenę:

4.96 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort napoleon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki 1. SKŁADNIKI NA CIASTO ZAGNIEŚĆ.( CIASTO MA BYĆ LEPKIE).
    BRAĆ PORCJAMI MAŁE PLACKI I WAŁKIEM ROZWAŁKOWAĆ NA WIELKOŚĆ FORMY TORTOWNICY.MA BYĆ 18 PLACKÓW.PLACKI PIEC W TORTOWNICY W TEMP. 180 *C PRZEZ 5 min..KAŻDY PLACEK PIECZEMY ODDZIELNIE..MAJA BYĆ PRZYRUMIENIONE.SIEDEMNAŚCIE PLACKÓW ZOSTAWIAMY,A OSIEMNASTY KRUSZYMY.
  • PRZEKŁADANIE KREMEM 2. KREM:
    3 KREMÓWKI POŁĄCZYĆ Z 2 ŚMIETANAMI I 1 SZKL. CUKRU - UBIĆ MIKSEREM NA SZTYWNO.
    NA KAŻDY PLACEK WYKŁADAĆ I PRZEKŁADAĆ BITA ŚMIETANA,AŻ DO SKOŃCZENIA .WIERZCH CIASTA TEŻ MUSIMY PRZESMAROWAĆ KREMEM.
  • PRZYCISKAMY DESECZKĄ 3. CAŁOŚĆ POSYPUJEMY OKRUCHAMI Z CIASTA.PRZYCISKAMY CIASTO Z GÓRY DESECZKĄ I ZOSTAWIAMY NA OK 4 GODZ.PO TYM CZASIE TORT WSTAWIĆ DO LODÓWKI.
    TORT NAJLEPSZY JEST NASTĘPNEGO DNIA,A NAWET JESZCZE PÓŻNIEJ
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować