Podobne przepisy

  • Tort Napoleon

    Dodane przez: emalitowska

  • Tort jest zacny. Dobrze znany na terenach byłego Związku Radzieckiego. Przy czym oczywiście, ile gospodyń, tyle przepisów i każdy z nich jest tym najbardziej “napoleonowym” Pracochłonne ciasto ale warto:)

  • Składniki

    Składniki na ciasto

    1 kg mąki pszennej
    250 g masła - rozpuscić
    1 łyżka sody
    250 g śmietany 18 %
    1 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 żółtka

    Krem:
    3 szklanki kremówki 30 %
    2 szklankiśmietany 18 %
    1 szkl. cukru

    Ponadto:

    Tortownica śr.26 cm

  • Sposób przygotowania

    1.
    Placki - krok 1

    SKŁADNIKI NA CIASTO ZAGNIEŚĆ.( CIASTO MA BYĆ LEPKIE). BRAĆ PORCJAMI MAŁE PLACKI I WAŁKIEM ROZWAŁKOWAĆ NA WIELKOŚĆ FORMY TORTOWNICY.MA BYĆ 18 PLACKÓW.PLACKI PIEC W TORTOWNICY W TEMP. 180 *C PRZEZ 5 min..KAŻDY PLACEK PIECZEMY ODDZIELNIE..MAJA BYĆ PRZYRUMIENIONE.SIEDEMNAŚCIE PLACKÓW ZOSTAWIAMY,A OSIEMNASTY KRUSZYMY.

    2.
    PRZEKŁADANIE KREMEM - krok 2

    KREM: 3 KREMÓWKI POŁĄCZYĆ Z 2 ŚMIETANAMI I 1 SZKL. CUKRU - UBIĆ MIKSEREM NA SZTYWNO. NA KAŻDY PLACEK WYKŁADAĆ I PRZEKŁADAĆ BITA ŚMIETANA,AŻ DO SKOŃCZENIA .WIERZCH CIASTA TEŻ MUSIMY PRZESMAROWAĆ KREMEM.

    3.
    PRZYCISKAMY DESECZKĄ - krok 3

    CAŁOŚĆ POSYPUJEMY OKRUCHAMI Z CIASTA.PRZYCISKAMY CIASTO Z GÓRY DESECZKĄ I ZOSTAWIAMY NA OK 4 GODZ.PO TYM CZASIE TORT WSTAWIĆ DO LODÓWKI. TORT NAJLEPSZY JEST NASTĘPNEGO DNIA,A NAWET JESZCZE PÓŻNIEJ

  • Słowa kluczowe (tagi):

    szkola_babci, z_roznych_stron_swiata
  • dodaj komentarz 13 komentarzy
    • luna19
      2013-11-03T17:11:57+01:00 luna19
      mialam kiedys przepis na cos takiego .. ale zawsze odkladalam na kiedy indziej . :)
    • emalitowska
      2013-11-03T17:21:08+01:00 emalitowska
      Ja przepis mam już bardzo długo od mojej babci ,tylko zawsze gdy spoglądałam na przepis to przerażała mnie ilość placków do upieczenia.Jakoś to zmogłam i powiem że nie było tak żle:)
    • Izabela77
      2013-11-03T17:38:24+01:00 Izabela77
      Nie znałam takiego tortu ale wygląda na pyszny
    • teresa-kr
      2013-11-03T19:12:36+01:00 teresa-kr
      Pysznosci!
    • Babcia Tereska
      2013-11-03T21:41:48+01:00 Babcia Tereska
      Super, coś podobnego robiłam z ciastem Spartak.:)
    • benka
      2013-11-04T08:13:28+01:00 benka
      Jaka wielkość tortownicy i pojemność śmietany, bo teraz producenci różnie pakują ?
    • emalitowska
      2013-11-04T08:50:34+01:00 emalitowska
      Już dodaję. To wszystko zależy od upieczonych placków Podobno z podanych składników można upiec nawet 30 placków.Tortownica śr.26
    • rybka1986
      2013-11-04T08:58:32+01:00 rybka1986
      Znam te ciasto ale pod nazwą Marcinek:) Bardzo dobre, ale niestety pracochłonne.
    • ciastek
      2013-11-04T15:57:42+01:00 ciastek
      Moja babcia robiła takie ciasto.PYSZNOŚCI!!! Polecam
    • czarrna
      2013-11-05T22:30:38+01:00 czarrna
      Pracochłonne, ale efekt na pewno wart poświęconego czasu, bo wygląda bardzo apetycznie.
    • Gość
      2014-02-22T15:44:06+01:00 gość IP: 194.181.*.*
      A czy się nie dodaje proszku do pieczenia?
    • benka
      2014-02-22T19:28:33+01:00 benka
      Tutaj spulchniaczem jest soda.
    • emalitowska
      2014-02-23T09:33:28+01:00 emalitowska
      Ten przepis nie wymaga proszku .W przepisie jest użyta soda

Dodane przez: emalitowska

emalitowska 271

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-03T16:39:00+01:00

1493 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii