Tort naleśnikowy z nadzieniem serowo-wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja rodzina uwielbia ciasta naleśnikowe pod każdą postacią.Doskonałe połączenie masy serowej z wiśniami, zwłaszcza że pochodzą one z własnej działki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki – ciasto naleśnikowe.
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki mleka
    2 jajka
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    łyżka oleju
    Masa serowa:
    2 kostki białego sera
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki gęstej śmietany
    Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy więcej śmietany.
    Masa wiśniowa:
    1 szklanka wiśni
    2 łyżki cukru
    Wiśnie mieszamy z cukrem i smażymy do odparowania dużej ilości soku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Tort naleśnikowy z nadzieniem serowo-wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka i białka, żółtka dodać do mleka, białka ubić na sztywną masę. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Mieszać aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Dodać sól, cukier, olej oraz pianę z białek i ponownie dokładnie wymieszać. Gdy jest za gęste dodać mleka. Ciasto odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ciasto nalewać chochlą na patelnie, rozprowadzić, smażyć na zloty kolor z obu stron.
    Na naleśniku smarujemy masę serową, następnie wiśniową. Układamy 8-10 sztuk. Wierzch polewamy powstałym syropem i dekorujemy wiśniami.
    Torcik podawać jako deser lub na obiad.

Porady

Gdy nie mamy wiśni możemy użyć dżemu wiśniowego lub konfitury wiśniowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować