Tort naleśnikowy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 2 jajek, mąki, mleka, gazowanej wody mineralnej oraz szczypty soli przygotuj gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut, a po tym czasie smaż na rozgrzanym oleju rumiane naleśniki.
2.Pozostałe jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź i obierz. Przekrój na połówki, wydrąż żółtka i umieść w misce. Rozdrobnij. Białka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3.Marchewki oczyść, umyj, wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj (5-8 minut). Wyjmij i przestudź. Dwie marchewki zetrzyj na tarce.
4.Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć rozdrobnione mięso mielone. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Smaż często mieszając 10 minut.
5.Dodaj starty na tarce ser i marchewki, wymieszaj. Smaż jeszcze 5 minut. Naleśniki układaj warstwami na talerzu przekładając masą mięsną. Ostudź. Cały tort posmaruj majonezem. Wierzch obsyp żółtkami i białkiem, boki białkami. Ozdób marchewkowymi kwiatkami i natką.
Komentarze