Tort na szczęście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasta zamawia u mnie cała rodzina.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6-8 jajek
    ● 1 szkl. i 2 łyżki cukru pudru
    ● łyżka octu
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 szkl. i 2 łyżki mąki
    ● cukier waniliowy
    Krem:
    ● 1 l śmietanki 36-proc.
    ● 3-4 op. śmietan-fiksu
    ● 7 łyżek cukru pudru
    ● cukier waniliowy
    Dekoracja:
    ● op. biszkoptów
    ● cukrowe kwiatki i posypka, perełki, podkowa, wstążka

Tort na szczęście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka
    ubijamy z cukrem
    pudrem i cukrem
    waniliowym. Dodajemy
    żółtka wymieszane
    z proszkiem
    i octem oraz
    mąkę. Pieczemy 50 minut w 150 °C. Studzimy
    i przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Krem: śmietankę ubijamy,
    mieszamy z cukrami i śmietan-
    -fiksami. Smarujemy placki
    i boki tortu. Wierzch dekorujemy
    resztą kremu. Zdobimy posypką,
    kwiatkami, perełkami
    i podkową. Obkładamy biszkoptami.
    Przewiązujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy