TORT NA KAŻDĄ OKAZJE

0 (0 ocen)

TORT ŚMIETANKOWY Z DOWOLNYMI I ULUBIONYMI OWOCAMI

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    150g mąki
    150g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    KREM:
    500 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    3 op. śmietan fixu
    DODATKOWO:
    puszka brzoskwiń
    parę sztuk kiwi lub innego ulubionego owocu ( ewentualnie dżem)
    DO NAMOCZENIA BISZKOPTA:
    pół szklanki przegotowanej wody
    3 łyżki soku od brzoskwiń
    sok z cytryny
    2 łyżki wódki

Tort na każdą okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek. białka ubijamy na sztywną pianę a żółtka ucieramy z cukrem następnie stopniowo dodajemy przesiane przez sitko mąki, proszek do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy ubite białka. Wszystko delikatnie mieszamy... Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach C.
  • 2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, Dodajemy cukier i śmietan-fixy i jeszcze moment miksujemy.
  • 3. Biszkopt przecinamy na 3 części każdą nakrapiamy ponczem . Pierwszy plat smarujemy śmietaną i układamy kiwi ( lub dowolne owoce lub też dżem) nakładamy następny blat który także smarujemy śmietaną i układamy brzoskwinie nakładamy ostatni blat i cały tot smarujemy resztą śmietany. dekorujemy wedle uznania

Porady

do torta pasują każde owoce jak i dżemy ... wszystko wedle upodobania i smaków jakie lubimy... Tort można dekorować również pisakami do tortów i gotowymi bezami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy