TORT NA DZIEŃ KOBIET Z KREMEM DŻEMOWYM

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort z biszkoptem i kremem z dżemem.Tort z glazurą i kolorowymi esami-floresami. Torty zrobiłam na Dzień Kobiet.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -8 jajek
    -220 g.cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie
    -3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    -1/2 szklanki wody
    -2 łyżeczki cukru

    krem dżemowy z kiwi i limonki:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -125 g. jogurtu greckiego
    -125 g.serka mascarpone
    -1/2 słoiczka dżemu z kiwi i limonki tj.200 g.
    -15 g.żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem dżemowy brzoskwiniowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -125 g. jogurtu greckiego
    -125 g. serka mascarpone
    -1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego tj.205 g.
    -15 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    glazura:
    -1 masło-250 g.
    -8 łyżek cukru pudru
    -6 łyżek kakao
    -ok.5 łyżek wody
    -2 łyżeczki żelatyny
    -ok. 2 łyżek gorącej wody
    -2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

    polewa na esy-floresy:
    -1,5 białej czekolady
    -4 x 2 łyżki śmietanki 30 %
    -barwniki jadalne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort na dzień kobiet z kremem dżemowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
  • nasączenie 2. Spód włożyć z powrotem do tortownicy.
    Nasączyć połową zaparzonej kawy.
  • krem 3. krem dżemowy z kiwi i limonki -Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego, od czasu do czasu mieszając.Schłodzoną śmietankę ubić z fixem i pudrem.Dodawać porcjami jogurt, serek i dżem. Wszystko zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tortownicy.
  • 2 blat 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
  • krem 5. krem dżemowy brzoskwiniowy- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek i dżem.Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy na biszkopt.
  • 3 blat 6. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.Schłodzić w lodówce.
  • przed glazurą 7. Zdjąć obręcz i zabezpieczenia w tortownicy.
  • przygotowanie 8. glazura-Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia cukru i masła.Do innego garnka wlać trochę wody, podgrzewać na małym ogniu, nie gotować.Włożyć tam z cztery szklanki, każda z 6 kostkami czekolady, 2 śmietanki i szczyptą barwnika.Mieszać każdą inną łyżeczką, do rozpuszczenia.
  • glazura i mozaika 9. Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i wmieszać do gorącej polewy kakaowej, ale już zdjętej z pary.Przestudzić do letniego.Teraz kolorowe polewy, przelać do rożków papierowych i zakręcić. Do letniej polewy kakaowej dodać śmietanę i polać górę tortu. Odcinać rożki papierowe i polewać tort w esy-floresy. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Glazura

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować