krem dżemowy z kiwi i limonki:
-250 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-125 g. jogurtu greckiego
-125 g.serka mascarpone
-1/2 słoiczka dżemu z kiwi i limonki tj.200 g.
-15 g.żelatyny
-1/2 szklanki wody
krem dżemowy brzoskwiniowy:
-250 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-125 g. jogurtu greckiego
-125 g. serka mascarpone
-1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego tj.205 g.
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
glazura:
-1 masło-250 g.
-8 łyżek cukru pudru
-6 łyżek kakao
-ok.5 łyżek wody
-2 łyżeczki żelatyny
-ok. 2 łyżek gorącej wody
-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
polewa na esy-floresy:
-1,5 białej czekolady
-4 x 2 łyżki śmietanki 30 %
-barwniki jadalne
Tort na dzień kobiet z kremem dżemowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
2.Spód włożyć z powrotem do tortownicy.
Nasączyć połową zaparzonej kawy.
3.krem dżemowy z kiwi i limonki -Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego, od czasu do czasu mieszając.Schłodzoną śmietankę ubić z fixem i pudrem.Dodawać porcjami jogurt, serek i dżem. Wszystko zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
5.krem dżemowy brzoskwiniowy- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek i dżem.Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy na biszkopt.
6.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.Schłodzić w lodówce.
7.Zdjąć obręcz i zabezpieczenia w tortownicy.
8.glazura-Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia cukru i masła.Do innego garnka wlać trochę wody, podgrzewać na małym ogniu, nie gotować.Włożyć tam z cztery szklanki, każda z 6 kostkami czekolady, 2 śmietanki i szczyptą barwnika.Mieszać każdą inną łyżeczką, do rozpuszczenia.
9.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i wmieszać do gorącej polewy kakaowej, ale już zdjętej z pary.Przestudzić do letniego.Teraz kolorowe polewy, przelać do rożków papierowych i zakręcić. Do letniej polewy kakaowej dodać śmietanę i polać górę tortu. Odcinać rożki papierowe i polewać tort w esy-floresy. Całość schłodzić.
Komentarze