TORT NA DZIEŃ DZIECKA-czekolada z nadzieniem truskawkowym

4.5 (174 ocen)

  • 3 godz.

Tort to gigantyczna czekolada.. Tort z ciastem czekoladowym, z nadzieniem czekoladowym i truskawkowym. Tort bardzo pyszny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe 1:
    -100 g. masła
    -1 gorzka czekolada
    -1 mleczna czekolada
    -8 jajek
    -170 g. cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    ciasto czekoladowe 2(to samo co 1):
    -100 g. masła
    -1 gorzka czekolada
    -1 mleczna czekolada
    -8 jajek
    -170 g. cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    krem czekoladowy-biały:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -2 białe czekolady
    -50 g.cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1 jogurt grecki-400 g.
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    pianka truskawkowa:
    -700 g. truskawek
    -1/2 szklanki cukru
    -2-3 łyżki wody
    -2 galaretki truskawkowe
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 cukier waniliowy
    -1 śnieżka

    polewa:
    -3/4 kostki margaryny
    -7 łyżek cukru pudru
    -2 łyżki kakao
    -3 łyżki wody
    -1,5 łyżki żelatyny
    -ok.3 łyżek gorącej wody
    -7 łyżek kwaśnej śmietany albo jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto czekoladowe Desery

Tort na dzień dziecka-czekolada z nadzieniem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do blaszki 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • ciasto 2. Piec w 175* ok.25-30 min.Drugi placek upiec taki sam.
  • krem 3. krem czekoladowy-biały-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i śmietan-fixem.Potem porcjami dodawać jogurt i ubić.Na koniec wlewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo. Wylać na ciasto w blaszce.Schłodzić.
  • mus truskawkowy 4. pianka-Truskawki umyć, pokroić na plasterki.Dodać wody, cukier i gotować z 5 min. Odstawić, wsypać galaretki, wymieszać. Można przetrzeć przez sito, albo zblenderować.
  • pianka 5. Galaretkę z truskawkami, ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i śnieżką.Dolewać gęstniejącą galaretkę i zmiksować. Wylać na biały krem.
  • pocięcie ciasta 6. Drugi placek pokroić odpowiednio na kostki.
  • 2 placek 7. Pokrojone ciasto ułożyć na piankę truskawkową,imitując kostki czekolady.Całość schłodzić.
  • tort na paterze 8. Przełożone ciasto, wyjąć z blaszki i ułożyć na zabezpieczonej tacy.(ja na krawędzie układam woreczki foliowe)
  • polewa 9. polewa czekoladowa-
    Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Posmarować cały tort.(ja smarowałam, pędzelkiem i łopatką.)
  • truskawki 10. Przygotować szybciej truskawki, do dekoracji. Białą czekoladę roztopić nad parą z odrobiną mleka. Maczać czubki, przekrojonych truskawek.Układać na deseczce. Można dodatkowo, polać ciemną czekoladą w esy-floresy.
  • dekoracja 11. Ułożyć truskawki na torcie i całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Tort na Dzień dziecka.

To może cię zainteresować