Tort na dzień dziecka-czekolada z nadzieniem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do blaszki 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Piec w 175* ok.25-30 min.Drugi placek upiec taki sam.
3.krem czekoladowy-biały-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i śmietan-fixem.Potem porcjami dodawać jogurt i ubić.Na koniec wlewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo. Wylać na ciasto w blaszce.Schłodzić.
4.pianka-Truskawki umyć, pokroić na plasterki.Dodać wody, cukier i gotować z 5 min. Odstawić, wsypać galaretki, wymieszać. Można przetrzeć przez sito, albo zblenderować.
5.Galaretkę z truskawkami, ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i śnieżką.Dolewać gęstniejącą galaretkę i zmiksować. Wylać na biały krem.
6.Drugi placek pokroić odpowiednio na kostki.
7.Pokrojone ciasto ułożyć na piankę truskawkową,imitując kostki czekolady.Całość schłodzić.
8.Przełożone ciasto, wyjąć z blaszki i ułożyć na zabezpieczonej tacy.(ja na krawędzie układam woreczki foliowe)
9.polewa czekoladowa-
Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Posmarować cały tort.(ja smarowałam, pędzelkiem i łopatką.)
10.Przygotować szybciej truskawki, do dekoracji. Białą czekoladę roztopić nad parą z odrobiną mleka. Maczać czubki, przekrojonych truskawek.Układać na deseczce. Można dodatkowo, polać ciemną czekoladą w esy-floresy.
Komentarze