Tort na uroczystość Kościelną na Chrzciny.Tort z biszkoptami budyniowymi. Tort z kremem serowym i czekoladą.Tort angielski z masą plastyczną i ozdobami.
krem serowy z białą czekoladą:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-1 Danio- 150 g.
-1 jogurt grecki-250 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-80 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 biała czekolada
1 puszka brzoskwiń
krem serowy z gorzką czekoladą:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-1 Danio- 150 g.
-1 jogurt grecki-250 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 gorzka czekolada
Tort na chrzest - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 22x36 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*.
2.Następny biszkopt toffi, upiec tak samo.
3.Biszkopt waniliowy, również upiec tak samo.
4.Biszkopt ciemny, włożyć do blaszki z papierem do pieczenia i nasączyć sokiem z puszki.
5.krem serowy z białą czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami ser, Danio, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
6.Rozsypać 1/2 pokrojonych brzoskwiń.
7.Przykryć biszkoptem toffi i nasączyć.
8.Krem serowy z ciemną czekoladą- Zrobić jak z białą czekoladą.Posmarować biszkopt toffi.
9.Rozsypać resztę brzoskwiń.
10.Przykryć białym biszkoptem, lecz dołem do góry.Całość schłodzić.
11.Przełożone biszkopty,wyjąć z blachy na paterę.
(Ja tort w blaszce przykryłam paterą i odwróciłam,bo miałam problem z wyjęciem biszkoptów.)
12.krem ozdobny-Zmiksować masło z pudrem i odrobiną olejku. Posmarować cały tort, lecz nie całym kremem. Schłodzić do stwardnienia.
13.Wyjąć z lodówki i jeszcze raz dokładniej posmarować pozostawionym kremem. Ponownie schłodzić.
14.obłożenie tortu- Białą masę plastyczną, rozwałkować na dużą powierzchnię.
15.Przenieść na tort, za pomocą dłuższego kijka.
16.Wyrównać powierzchnię i boki. Nadmiar obciąć.
17.Linijką zaznaczyć linie i w skrzyżowania włożyć perełki cukrowe.
18.Wokół zrobić pas z masy plastycznej.
19.dekoracje-namalować wzór bucika.
20.W/g wzoru, wyciąć z masy plastycznej, elementy bucików.
Komentarze