Ten tort zrobiłam na chrzciny mojego 3-miesięcznego Synka Filipka
Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
3/4 szkl cukru
1 i 3/4 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowo-cytrynowa:
1/2 kg sera w wiaderku
50 g białej czekolady
skórka otarta z 1 cytryny
40 g masła
2-3 łyżki cukru
7 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny
Masa kawowa:
1/2 kg sera w wiaderku
1/2 szklanki mocno zaparzonej kawy
40 g masła
2-3 łyżki cukru
14 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny
Do nasączenia biszkoptu:
2 łyżeczki cukru
1 kieliszek Lubelskiej cytrynówki
Tort na chrzciny filipka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i miksowac do momentu uzyskania puszystej masy.
2.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec 40 min w 180 stopniach
3.Masa kawowa:
margarynę zmiksuj z cukrem ok 5 min. Do margaryny dodaj ser oraz kawę. Po 2 minutach dodaj żelatynę cały czas miksując. Odstaw by masa troszkę stężała
4.Masa czekoladowo-cytrynowa:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Margarynę miksuj z cukrem ok 5 min. Dodaj ser, rozpuszcozną czekoladę i skórkę z cytryny. Po 2 minutach dodaj żelatynę
5.Wódkę mieszaj z cukrem do jego rozpuszczenia
6.Masa do dekoracji: Część mleka zagotowujemy z cukrem.
Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń
. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń
7.Układamy tort:
Biszkopt, masa kawowa, biszkopt którego nasączamy wódką z cukrem, masa czekoladowo-cytrynowa, biszkopt.
Włożyć do lodówki na 1 godzinę
8.Na wierzch tortu wyłóż 3 czubate łyżki kremu , wyrównaj.
Do 1/3 masy dodaj barwnik niebieski wymieszaj. Na bokach tortu zrób 2 warstwy rozetek
9.Do kolejnej 1/3 części masy dodaj barwnik błękitny i zrób kolejne 2 warstwy rozetek
10.Z ostatniej 1/3 części masy zrób kolejne 2 warstwy rozetek
11.Na górze tortu zrób dookoła 2 rozetki białe, 1 niebieska i tak na przemian.
Komentarze