Tort na 5!

4.5 (147 ocen)

  • 3 godz.

Solenizantka a także jej goście byli zachwyceni zarówno smakami jak i wyglądem tortu. Widząc uśmiech na twarzach zajadających dzieci, sama nie mogłam przestać się uśmiechać, a to dla mnie największy komplement.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 4 jajka

    - 9 łyżek cukru

    - 9 łyżek maki pszennej tortowej

    - 9 łyżek oleju

    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    - kilka kropel aromatu pomarańczowego

    Ciasto czekoladowe:

    - 120 g masła

    - 100 g gorzkiej czekolady

    - 100 g mlecznej czekolady

    - 4 jajka

    - 10 łyżek maki tortowej

    - 9 łyżek cukru

    - 4 łyżki wody

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa z pianek marshmallow

    - 200g pianek marshmallow

    - 200 ml śmietanki tortowej 30%

    - sok ze świeżej pomarańczy

    Masa z Danio:

    - 250 ml śmietanki tortowej 30%

    - 3 opakowania Danio o smaku waniliowym z kawałkami czekolady (3x140 g)

    - 1 śmietanfiks

    - 1-2 łyżeczki cukru pudru

    Genaż:

    - 200 g śmietany 30%

    - 100 g gorzkiej czekolady

    - 100 g mlecznej czekolady

    Dekoracja:

    - mini beziki różowe

    - draże w kolorowej cukrowej polewie

    Dodatkowo:

    - słoiczek dżemu malinowego niskosłodzonego

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na 5! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort na 5! 1. Biszkopt:Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli wlewać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem. Piec około 25 minut. Ciasto wystudzić.
    Ciasto czekoladowe:Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze utrzeć. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno). Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, ciasto piec przez około 35 minut. Po upieczeniu przekroić na dwa krążki.
    Masa z pianek:Pianki rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać dokładnie do powstania jednolitej masy.
  • Tort na 5! 2. Masa z Danio:Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, aromat, śmietanfiks a następnie Danio. Dokładnie wymieszać.
    Genaż:Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę.
    Składamy tort: biszkopt smarujemy dżemem, nakładamy ostudzoną masę z pianek, przykrywamy krążkiem ciasta czekoladowego, wstawiamy do lodówki na pół godziny.Po wyjęciu smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę z Danio, przykrywamy drugim czekoladowym krążkiem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Tort wyjmujemy z tortownicy i umieszczamy na paterze. Wierzch polewamy letnią polewą, kiedy zastygnie dekorujemy mini bezikami i drażami.

    Tort dość pracochłonny, ale czego nie robi się dla dzieci.

Porady

- biszkopt i ciasto czekoladowe warto zrobić dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować