Tort na 18 serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao, budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Kwadratową formę (35x35 cm) oraz formę serce o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowane formy napełnić ciastem. Piec ok 25-30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blaty przekroić na pół.
2.Krem:
1,2 litra mleka zagotować, pozostałe składniki kremu (oprócz masła) zmiksować i wylać na wrzące mleko, ugotować budyń, zimny utrzeć z masłem na krem. Powstały krem podzielić na pół. Jedną część pozostawić białą a druga zabarwić na różowo.
4.Na kwadratowy blat tortu położyć blat serce. Cały tort udekorować białym oraz różowym kremem za pomocą szprycy z cienką końcówką o przekroju gwiazdki. Dodatkowo można użyć do dekoracji wiśni koktajlowych oraz ozdobnej posypki.
Porady
Tort można zrobić z kremem innego koloru używając do tego celu barwników spożywczych.
Komentarze