Tort Myszka Minnie

4.5 (158 ocen)

Torty w stylu angielskim to moja pasja :) cieszy mnie radość dziecka gdy widzi wymarzony tort z postaci bajkowej :)

Składniki:

  • Biszkopt z 4-5 jaj
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
    szczypta soli

    Mała tortownica 25cm

    2 śnieżki + mleko (jeśli chcemy zrobić większy tort użyj więcej galaretek i śnieżki)
    2 dowolne galaretki

    woda smakowa do skrapiania biszkoptów

    Krem do posmarowania wierzchu tortu i boków pod masę cukrową.
    1 budyń waniliowy
    około 0,5 l mleka
    3 łyżki cukru
    1 kostka margaryny

    masa cukrowa około 1,2 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    kilka kropli aromatu migdałowego
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
    barwniki spożywcze


Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort myszka minnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką.
    Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij go wpół.
  • Galaretki 2. Dwie dowolne galaretki zalej 3/4 szklanki gorącej wody, każdą osobno. Pozostaw do wystudzenia,ale nie do stężenia.
  • śnieżka 3. Obie śnieżki ubij osobno w takiej ilości mleka jaka jest podana na opakowaniu śnieżki w proszku.
  • śnieżka 4. Następnie dodaj 1 ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj.
  • tort 5. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na 1 biszkopt, który zostawiamy w formie. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga.
  • tort 6. Następnie dodaj kolejną ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na poprzednią schłodzoną piankę. Wstaw na 10 minut do lodówki do stężenia.
  • tort 7. Przykryj drugim biszkoptem i pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.
  • tort 8. Po schłodzeniu wyjmujemy delikatnie z tortownicy.
  • Krem 9. Krem: Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
    Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać masy piankowej. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.
  • Masa cukrowa 10. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  • dekoracja z masy cukrowej 11. Rozwałkuj masę podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.

    Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
  • Dekoracja 12. Kółeczka z masy cukrowej wycinam za pomocą końcówki do dekoracji tortów.
  • Dekoracja z masy cukrowej 13. Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami. Literatką wycinamy kółko, następnie mniejszą foremką lub zakrętką od butelki robimy mniejsze kółeczka,aby zrobić głowę i uszka-naklejamy w to miejsce cyferkę 3. Duże czarne uszy robimy oklejając masą cukrową 2 duże ciastka markizy. Po schłodzeniu wbijamy po 2 wykałaczki w uszy i wsadzamy w tort.
  • Myszka Minnie z masy cukrowej 14. Z masy cukrowej robimy Myszkę Minnie.
  • Dekoracje z masy cukrowej 15. Tak przygotowane elementy najlepiej zrobić dzień wcześniej aby przeschły, a składamy je dopiero na torcie.

Porady

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować