Tort myszka miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT (piec 2 biszkopty)
Białka oddzielić dokładnie od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę.
Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia- wymieszać.
Do piany dodawać stopniowo żółtka. Mąkę przesiać , dodawać do piany delikatnie mieszajac, aż powstanie gładka masa.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno), boków niczym nie smarujemy. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni . Pieczemy ok 30-40 min.(sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.
Z drugim biszkoptem robimy to samo.
Gdy biszkopt przestygnie kroimy go na 2 blaty, z drugim to samo.
2.MASA ORZECHOWA
Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem . dodać cukier puder i kostkę masła i gotować ok 5-10 min.
3.Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbata, posmarować dżemem, a na to masa orzechowa. Drugi ....Trzeci... robić tak samo jak z pierwszym. Czwarty biszkopt nasączyć herbatą ,posmarować kremem do tortów śmietankowym i dekorowć :)
Komentarze