Tort Myszka Mickey

4.5 (143 ocen)

Tort zrobiłam dla małego jubilata, ogromnego fascynata Myszki Mickey. Był zachwycony! Wykonanie jest bardzo pracochłonne, ale warto się poświęcić;)

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek,
    1 i 1/3 szkl. cukru,
    1 i 1/2 szkl. maki pszennej,
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Krem:
    1,5 litra mleka,
    400g masła,
    300g margaryny,
    3 budynie waniliowe,
    szklanka cukru,
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
    5 żółtek,
    200g białej czekolady,
    różowy i czarny barwnik spożywczy,
    dżem z czerwonej porzeczki,
    herbata z cukrem.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort myszka mickey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowa myszka 1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola.
  • 2. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Gotować 1 minutę na małym ogniu, stale mieszając. Przykryć folią, by nie utworzył się kożuch i ostudzić. Masło i margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć do białości - ok. 8-10minut. Stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut.
  • surowa myszka2 3. Masę podzielić na pół. Do jednej część dodać stopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę. Każdy blat ciasta mocno nasączyć herbatą. Następnie posmarować dżemem, oprócz tego, który będzie na samej górze. Masą przełożyć krążki dużego ciasta, oraz wszystkie małe części i przyłożyć je u góry, tworząc uszy. Całość obsmarować na około kremem.
  • surowa myszka3 4. Połowę kremu zostawić w takim kolorze jaki jest. Do 3 łyżek kremu dodać szczyptę różowego barwnika, do reszty dodać trochę czarnego barwnika. Przy pomocy wykałaczki naszkicować twarz Myszki.
  • Surowa myszka4 5. Następnie kremem w czarnym kolorze obrysować kontury. Tort udekorować jasnym kremem, następnie różowym a na koniec czarnym. Tort przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować