Tort motylek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tort bardzo smakował dzieciom każde z nich chciało wszystkie kolory na talerzu :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt: 7 jajek, 1.5 szkl. cukru, 2 szkl. maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0.5 szkl. oleju. Masa: 4szkl mleka, 1 szkl. cukru, 1/2 szkl maki ziemniaczanej, 1 szkl. mąki pszennej, 1.5 margaryny Kasia, 1/2 zapachu waniliowego i 1/2 zapachu śmietankowego. Barwniki spożywcze.

Tort motylek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka posolone ubić, dodać cukier. Żółtka wymieszać w miseczce z cukrem i proszkiem do pieczenia, wyrośnięte dodać do białek potem resztę składników. Piec ok 45 minut w 200 stopniach. MASA: 2 szkl. mleka zagotować, dodać szklankę cukru. Do tego wlać wymieszane w 2 szkl. mleka maki, wlewać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę i utrzeć dodając po łyżeczce. Na koniec dodać zapachy

Porady

1/4 masy dzielimy na równe części i barwimy barwnikami spożywczymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy