Tort motyl

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo prosty i szybki tort do zrobienia "na ostatnią chwilę"

  • 60 min

Składniki:

  • 7 jajek, 7 łyżek cukru, 7 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia
    1 litr śmietany 30%
    4 op śmietan-fix
    2 łyżki cukru pudru
    puszka brzoskwiń
    kolorowe cukierki i posypka do dekoracji

Tort motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej po łyżce cukru, następnie powoli żółtka. Ubijamy kilka minut żeby masa nabrała puszystości. Następnie powoli dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszając łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy do suchego patyczka. Studzimy.
    Ciasto dzielimy na 3 blaty.
  • 2. Bita śmietana: ubijamy śmietanę. Po krótkim czasie dodajemy cukier puder połączony ze śmietan-fixami. Ubijamy do uzyskania sztywnej konsystencji. Opcjonalnie możemy zwiększać lub zmniejszać ilość cukru pudru.
    4 łyżki bitej śmietany odkładamy do osobnego naczynia - posłuży do wyłożenia góry i boków tortu.
  • 3. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Łączymy z pozostałą bitą śmietaną. Przekładamy nią blaty. Wcześniej możemy nasączyć je odrobiną wody z cukrem.
    Po przełożeniu blatów kroimy tort na pół tak aby otrzymać dwa półkola. Łączymy je zewnętrznymi stronami tak aby uzyskać kształt motyla.
  • 4. Bitą śmietaną, którą wcześniej odłożyliśmy obkładamy górę i boki tortu. Wyrównujemy je nożem. Górę dekorujemy cukierkami a boki kolorową posypką.

Porady

Cukierki, które zdobią górę tortu warto ułożyć niedługo przed prezentacją tortu, ponieważ w lodówce pod wpływem wilgoci się rozpuszczają

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy