Tort motyl

5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię wymyślać nowe kształty tortów.Nagrodą jest uśmiech solenizanta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    1,5 szkl.mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szkl. oleju
    0,5 szkl.cukru
    dżem
    krem czekoladowy
    3 kremy waniliowe
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort motyl 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodawać małymi porcjami cukier i nadal ubijać.Dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko,a następnie po łyżce dodawać do ubitej piany.Na koniec dodać olej,wymieszać i wylać na tortownicę.Piec 30 min. w 180 stopniach.Ostudzony biszkopt przeciąć na 4 krążki,a następnie na pół.
    Krążki nasączam przegotowaną wodą,wymieszaną z cukrem i kwaskiem cytrynowym.Pierwszy krążek smaruję dżemem,drugi gotowym kremem czekoladowym przyrządzonym wg.przepisu na opakowaniu,a trzeci kremem waniliowym.Pozostałe dwa gotowe kremy dzielę na trzy części i mieszam z barwnikami.Tak przyrządzonym kremem ozdabiam motylka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować