Tort morelowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Fantastyczny tort, w którym smaki przenikają się tworząc niepowtarzalną kompozycję.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    Na masę:
    400 g moreli
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
    600 ml mleka
    1 jajko
    1 szklanka cukru pudru
    250 g masła
    7 łyżeczek żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody

    Na bezę włoską:
    3 białka
    1 szklanka cukru (czubata)
    1 cukier waniliowy
    1/3 szklanki wody

    Na poncz:
    1 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody
    4 łyżki spirytusu
    kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego

    Dodatkowo:
    3 - 4 łyżki dżemu z wiśni (lub innego ciemnego)
    dowolne elementy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Bezy Beza

Tort morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę (na najwyższych obrotach miksera), następnie stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej - miksujemy dalej cały czas na małych obrotach. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 22 cm; jeśli macie tradycyjną metalową wyłóżcie ją papierem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut (w moim biszkopt jest upieczony po 30 minutach), a następnie wyjmujemy i całą tortownicę upuszczamy z wysokości ok. 60 cm. Piekarnik wyłączamy, wstawiamy ponownie ciasto i uchylamy drzwiczki; zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Morele myjemy, usuwamy pestki i miksujemy, a następnie dodajemy jajko, mleko, budynie i całość łączymy. Stawiamy na ogniu i gotujemy gęstą masę budyniową; studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Masło miksujemy z cukrem, a następnie stawiamy miskę na garnku z gorącą wodę i w ten sposób miksujemy dalej dodając stopniowo budyniową masę brzoskwiniową. Dzięki temu unikniecie podzielenia się masy na setki farfocli - będzie po prostu jednolita. Miskę zestawiamy, kilka łyżek masy przekładamy do kubka z żelatyną i dokładnie mieszamy - dzięki temu w kremie nie będą potem fruwały twarde kawałki - a następnie dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. Masa po zdjęciu z garnka nie powinna być gorąca, ale letnia, teraz czekamy aż wystygnie i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • beza 3. Białka miksujemy na sztywną pianę. Z cukru, cukru waniliowego i wody gotujemy gęsty syrop - cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Zestawiamy z ognia, czekamy chwilę żeby przestały się pojawiać bąbelki i wlewamy cienkim strumieniem do białek (nie przerywając ich miksowania oczywiście). Gdy już dodamy cały syrop ubijamy pianę jeszcze przez 15 minut - w tym czasie powinny wystygnąć (chociaż zdarza się, że pozostaną lekko letnie wtedy przed przystąpieniem do dekorowania pozostawcie je jeszcze przez chwilę w misce). Uwaga: bezę przygotowujemy bezpośrednio przed dekorowaniem.
    Składniki ponczu łączymy razem.
  • tort morelowy 4. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Tortownicę, w której piekło się ciasto wykładamy folią aluminiową - to bardzo ważne, bo jeśli masa będzie miała kontakt z blachą nabierze jej zapachu i będzie miała metaliczny posmak (pamiętajcie, że tłuszcz wiąże zapachy). Wkładamy pierwszy krążek, sączymy go 1/3 ponczu, smarujemy dżemem i wykładamy 1/3 masy. Wkładamy drugi krążek i czynności powtarzamy (tylko już bez dżemu), a potem trzeci i znów to samo. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zdejmujemy obręcz tortownicy i dekorujemy tort beza przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Całość jeszcze przez chwilę schładzamy.
  • 5. Czas przygotowania jest bardzo orientacyjny i nie uwzględnia czasu oczekiwania, jedynie czas bezpośrednio poświęcony na przygotowanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować