Tort Mleczna kanapka

4.51 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort Mleczna kanapka powstał na bazie przepisu na ciasto wuzetkę. Niby ciasto i krem śmietanowy ten sam ale wykonanie w okrągłej formie i odpowiednie wykończenie daje zupełnie inny efekt. Ciasto jest mokre, nie wymaga nasączania, a śmietana doskonale uzupełnia smak czekolady.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    • 6 dużych jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 100 g mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem śmietanowy
    • 1 litr śmietany 30%
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody
    • płatki czekoladowe lub starta czekolada do posypania
    Polewa czekoladowa
    • 1 gorzka czekolada
    • 1/4 szklanki śmietanki 30%
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki posiekanych, zblanszowanych migdałów
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Wuzetka

Tort mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
    • Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać olej i chwilę razem ubić.
    • Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek, przemieszać razem.
    • Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez 20 - 30 minut. Po wystygnięciu ciasto przeciąć na 3 blaty.
  • 2. Krem śmietanowy
    • Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać.
    • Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę.
    • Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
    • Do śmietany wlać żelatynę i bardzo szybko wymieszać.
    • 1/3 śmietany wylać na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem, na niego znów 1/3 śmietany, trzeci blat i na wierzch wylać resztę śmietany. Należy to robić dość szybko, aby śmietana od razu nie stężała. Śmietana ma zapłynąć na boki tortownicy, aby tort po wyjęciu był cały biały.
    • Wstawić tortownicę do lodówki.
    • Rozpuścić składniki polewy na wolnym ogniu i ozdobnie polać gotowy tort. Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami.

Porady

Ciasto po upieczeniu nieco się kurczy i odstaje od boków. Dzięki temu, gdy składamy tort w tej samej tortownicy to śmietana wpłynie na obwód i ładnie ozdobi boki tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować