Tort miś

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort upiekłam na pierwsze urodziny syna Antosia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Krem:
    1,5 litra kremówki
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    sok z cytryny
    2 czubate łyżki kakao
    6 śmietan-fixów
    1 słoik dżemu wiśniowego
    2 czekoladowe draże na oczy misia

    Nasączenie
    3/4 szklanki herbaty z cytryną
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort miś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    jajka ubić na parze z cukrem na gęstą masę, dodać przesianą mąkę i kakao, lekko wymieszać, przełożyć do blaszki o wymiarach ok. 30x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 170 st. C. Ostudzić. Po ostudzeniu wyciąć z biszkoptu kształt misia i przekroić go na 2 blaty.
  • 2. Krem:
    Kremówkę ubić na sztywno dodając w połowie ubijania sok z cytryny i cukier puder wymieszany ze śmietanfixami. Połowę ubitej śmietany wymieszać z kakao (proszek kakaowy zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszać do uzyskania gęstej jednolitej masy, ostudzić).
  • 3. Dolny blat nasączyć połową nasączenia, posmarować dżemem wiśniowym i 3/4 białej śmietany, przykryć drugim blatem, nasączyć go reszta ponczu. Za pomocą szprycy cukierniczej zrobić futerko misia z kakaowej bitej śmietany a wypełnienie łapek i uszu zrobić białą śmietaną. Z czekoladowych draży zrobić oczy misia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować