1.Biszkopt:
jajka ubić na parze z cukrem na gęstą masę, dodać przesianą mąkę i kakao, lekko wymieszać, przełożyć do blaszki o wymiarach ok. 30x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 170 st. C. Ostudzić. Po ostudzeniu wyciąć z biszkoptu kształt misia i przekroić go na 2 blaty.
2.Krem:
Kremówkę ubić na sztywno dodając w połowie ubijania sok z cytryny i cukier puder wymieszany ze śmietanfixami. Połowę ubitej śmietany wymieszać z kakao (proszek kakaowy zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszać do uzyskania gęstej jednolitej masy, ostudzić).
3.Dolny blat nasączyć połową nasączenia, posmarować dżemem wiśniowym i 3/4 białej śmietany, przykryć drugim blatem, nasączyć go reszta ponczu. Za pomocą szprycy cukierniczej zrobić futerko misia z kakaowej bitej śmietany a wypełnienie łapek i uszu zrobić białą śmietaną. Z czekoladowych draży zrobić oczy misia.
Komentarze